Miért hazudik a kulturális szakszervezet vezetője?

A kulturális szakszervezet vezetőjének nincs baja azzal, hogy Hammerstein Juditot, a Fidesz egykori sajtófőnökét nevezték ki az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójának.

A Klubrádiónak nyilatkozó Csóti Csaba, a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) vezetője egy hatalmas hazugsággal kezdte az interjút. Csóti kegyesen elhallgatta a beszélgetésben, hogy a kulturális szakszervezet nem támogatta Hammerstein Judit kinevezését, mint ahogy arról sem beszélt, hogy a szervezet meg is hallgatta a főigazgató-jelöltet. A könyvtári forrásunk ugyanis megerősítette, hogy a szakszervezetnek véleményezési joga van a főigazgatói pályázat elbírálási szakaszában, aminek része a jelöltek meghallgatása is.

Ezért is meglepő, amit az adásban nyilatkozott.

„A főigazgató személyével kapcsolatban nem tudunk nyilatkozni.”

A riporter újabb kérdésében próbálta rávezetni Csótit, hogy az új főigazgató mégis csak a Fidesz-alomból bújt elő, nincs könyvtári tapasztalata, de Csóti nem gondolja ezt érdekesnek, mert szerinte „nem a személy a meghatározó”, jelentsen ez bármit is.

Csóti régi motoros a szakszervezeti szakmában, sőt nemrég a SZEF elnökévé is megválasztották. Soha semmilyen konfrontációt nem vállalt, köztudott, hogy a könyvtárosok és múzeumi dolgozók fizetése 11 éve egy fillérrel sem nőtt. A megalázó bérek ellen a szokásos semmitmondó közhelyes nyilatkozatokon túl semmilyen kifogással nem élt, még a sztrájk elképzelését sem támogatta.

Mélyen hallgatott a hét évvel ezelőtti könyvtáros kirúgáscunami kapcsán is, és a költöztetésről sincs semmilyen véleménye.

Megírtuk mi is, hogy az OSZK-ban tavasszal sztrájkhelyzet volt, de információnk alapján Csóti akkor is megtett mindent, hogy a tiltakozást semmi se kövesse.

Az interjú további részében konkrétum nem hangzott el, semmitmondó körmondatokból egy novellát lehetett volna írni. Az OSZK-ban dolgozó informátorunk szerint Csóti alkalmatlan, így ha továbbra sem történik semmi, elkezdenek egy másik szervezetet építeni, mert a jelenlegi helyzet tarthatatlan az intézményben.

Az egy hete kinevezett vezetőt hivatalának átvétele után nem is látták még a könyvtárban. Csak az újságokból tudnak tájékozódni, így a legutóbbi HVG írásából tudták meg, hogy Hammerstein csak egy báb, a PIM-et gondozó Demeter Szilárd lesz az, aki az OSZK költözését miniszteri biztosként fogja levezényelni.

Akkor ki az OSZK igazi vezetője? Kérdezzük meg Csóti Csabát?

Az interjú itt hallgatható meg az 54. perctől. .https://www.klubradio.hu/archivum/megbeszeljuk-2019-augusztus-26-hetfo-1600-5445

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük