Migránsozós, cigányozós ellenzéki összeborulás

Hurrá, összefogott az ellenzék! Be is jelentették, hogy Borsodban beállnak a Jobbik jelöltje mögé, azaz nincs is szükség előválasztásra, amiért egészen idáig lelkesedtek. Aki ilyet szeretne az mától nem demokrata, hanem Orbán szekértolója. Az egyik oldalon megkapjuk, hogy nem vagyunk magyarok ezért vagy azért, a másikon pedig megkapjuk, hogy nem vagyunk demokraták ezért vagy azért. Ugyanaz a kirekesztő logika. Emitt Orbán kapaszkodik a székébe, amott az ellenzéki elit. Előválasztás tehát nem lesz annak ellenére sem, hogy a választókerületben indul függetlenként baloldali jelölt, akit támogat az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom. Ők a kezdetektől azt hangsúlyozzák, hogy szeretnének előválasztást és el is fogadják annak eredményét. Székely Sándor országgyűlési képviselő és Szanyi Tibor pártjának kirekesztése és baloldaliak szélsőjobboldaliakra való cseréje az összefogás egyik fundamentuma. 

Egy az egy ellen, ez a siker receptje mondják, de tényleg ennyire egyszerű és ezzel el lehet adni mindent? Tényleg el lehet felejteni az előválasztást, amelynek köszönhetően olyan politikusok kerültek előtérbe, mint Baranyi Krisztina vagy Karácsony Gergely? A válasz az, hogy az előválasztás volt a demokratikus oldal legnagyobb politikai innovációja az elmúlt tíz évben. Ennek köszönhetően sikerült minden alkalmazott helyen meghaladni a korábbi évekre jellemző paktumozós, háttéralkus, összeveszős ellenzéki vergődést. Ennek köszönhetően kerültek szembe a Fidesszel valóban alkalmas jelöltek és igen ennek köszönhetően aktivizálódtak az ellenzékiek a választásra. 

Jelenleg három olyan választás van mögöttünk, amelyeken a Jobbik és az LMP különutas politikája miatt lehetett Orbánnak kétharmados többsége. Ezt legjobban az ellenzéki szavazók látták be, éppen ezért is büntették ezt a két pártot leginkább azzal, hogy elfordultak tőlük. Az LMP lényegében eltűnt, a Jobbik a parlamenti küszöb környékén ingadozik, most mégis úgy tűnik, hogy az ellenzéki pártok életben tartják az összefogással ezt a két szerveződést. De mi ebben a logika? Gyurcsánynak, Fekete-Győrnek, a szocialistáknak tényleg annyira nincs vidéki bázisuk, hogy a körúton kívüli országot nemes egyszerűséggel átengedik a demokratára sminkelt náciknak? Ha a válasz az, hogy valóban átengedik az ország hetven százalékát nekik, akkor abban is biztosak lehetünk, hogy piszkosul rossz irányba mennek a dolgok, hiába a nagy a hurráoptimizmus az összellenzéki oldalon. Mert vannak és lesznek baloldali szavazók, akik a legnagyobb ínségben sem fanyalodnak a fasiszta moslékra. Emlékezzünk csak arra, hogy 2018-ban a szocialisták szinte kimondva támogattak jobbikosokat, adott helyeken gyenge jelölteket indítottak, nem kampányoltak, mégis ezek a jelöltek sok ezer szavazatot kaptak, mert a jobbikosok nem tudtak annyira cukik lenni, hogy melléjük tegyék az X-et a balosok. 

A mostani összeborulás első közös jelöltje nem meglepő módon egy ősjobbikos lett. Október 11-én Borsodban Bíró László indul el a meghalt fideszes képviselő lányával szemben. Nem kell sokáig böngészni az internetet, hogy belássuk nála kevés alkalmatlanabb embert lehetne elindítani. Elbukott választások hosszú sora van mögötte, legutóbb már összellenzéki jelöltként az öt százalékot sem érte el Szerencsen az önkormányzati választáson. Értjük? Saját városában ilyen gyalázatosan szerepelt úgy, hogy beállt mögé az MSZP és a Momentum, sőt az ellenzéki messiás Márki-Zay Péter mozgalma is. Aki saját városában ennyire képes, attól mit is várhatunk más településeken? 

És az, hogy többszörösen bizonyítottan alkalmatlan csak az érem egyik oldala. A másikon ott van a legrútabb dolog. Az, hogy ez az ember egy cigányozós, migránsozós sötét szélsőjobboldali gazember, akinek magán és hivatalos  facebook oldalán egyaránt bőven teret kapnak az olyan tartalmak, hogy “Nem csak a Hasszánoktól, de a Sztojkáktól is meg kell védeni az országot!”

Nem tudom mekkora ínségnek kell lenni ebben az országban, hogy demokraták és baloldaliak elfogadjanak egy alkalmatlan fasisztát összellenzéki jelöltnek, de azt gyanítom, hogy ez az ellenzéki paktum nem 2022-ben fog megbukni, hanem már most indulásnál elhasal. Október 11-én nem győzelmi jelentést fogunk hallani, hanem egy újabb ellenzéki buktát találnak fel nekünk és újra jöhet a világvége hangulat, Bíró László Jobbik jelölt pedig begyűjti újabb vereségét, immár összeellenzékiként. Tényleg elfogadjuk, hogy újra falnak vezet minket az ellenzéki elit? Nem, előválasztást követelünk itt is és mindenhol, valódi demokráciát, beleszólást közös ügyeinkbe! 

Kalmár Szilárd – Munkások Újsága 

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •