“Mikor lesz itt olyan éra, hol fontos lesz a Nép szava?”

Ez a kérdés dübörög egy új dal refrénjében, jó hallani, hogy bizony vannak még zenészek, akik feltesznek ilyen fontos, évszázados melós kérdéseket ma is, nem foglalkozva azzal, hogy a hatalom kisebb és nagyobb urai miként reagálnak majd erre. A lemez számait hallgatva egyértelmű, hogy nem kímélik sem a húrokat, sem a dobokat a a várpalotai rock-punk zenekarnak a Brigantiknak a tagjai, erős anyaggal álltak elő ezekben a vírussal terhelt időkben.

A jelenlegi egészségügyi és szociális válságot a saját bőrén érző banda lemezének a címe nem véletlenül “Aktuális dűh”. Bizony egy olyan kisvárosban, mint Várpalota – ahol ők élnek és ahol a legtöbbet próbálnak és zenélnek – még el sem múlt az elmúlt harminc év számtalan társadalmi traumája, de máris itt a jelenlegi. Sokaknak bizonytalan a munkája, sőt sokan már el is vesztették azt és az emberek a bőrükön érzik, hogy mennyire is “dübörög” a magyar gazdaság. Az egykori bányászváros szellemi örökségét büszkén vállaló zenekar is számtalan koncertjét bukta az elmúlt évben, készültek például a HétköznaPI CSAlódásokkal együtt a szeptember eleji Munkás Büszkeség napjára is, de sajnos ezt a rendezvényt is le kellett fújni a járványügyi szigorítások miatt.

Persze nem is “bányászlélek” lenne a srácokban, ha emiatt a sarokba hajítanák a hangszereket, ők beleálltak és megmutatják, hogy tudnak és akarnak élni és ami a számunkra legfontosabb, zenélni. Stílusok egyre kiforrottabb, markáns punk zenét játszanak, a jelenlegi lemezükkel már egyértelműen a kategória legjobbjai közé emelkednek. Külön érdekesség, hogy a banda dobosa Somogyi László egyben az énekes is, ami valljuk be szokatlan kombináció, de egyben izgalmas és a számokat hallgatva kifejezetten jó is.

Reméljük tavasszal enyhülés nem csak az időjárásban, de a járványügyi szigorban is megjön és lehetnek majd újra koncertek és lesz lehetőség színpadon látni a Brigantikat számaikkal. Addig is dübörögjön a négy fal között az “Aktuális düh” és a zenekar online elérhető valamennyi zenéje!

A Zenekar Facebook-oldala:
https://www.facebook.com/Brigantikpunk

És Youtube-csatornája:
https://www.youtube.com/channel/UC5pKhW0OMvn-tqttBFkhApA

Kalmár Szilárd

  •  
  •  
  •  
  •