Milliárdokat buktak a magyarok Rogán kötvénybizniszén

A korábban becsültnél is sokkal nagyobb veszteség érhette az államot a letelepedési kötvények kamatai miatt – írja a Magyar Nemzet saját számításai és az Államadósság-kezelő Központ hivatalos válasza alapján, miután Demeter Márta független országgyűlési képviselő közérdekűadat-igényléssel fordult a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó állami szervezethez.

A hivatalos válaszból az derül ki, hogy a kötvényprogram kezdete óta a magyar adófizetőket 1,2 milliárd forintos kár érte. Ebben azonban nincsenek benne az idei adatok, így a lap számításai szerint az állam akár 13 milliárd forinttal is több kamatot fizethetett ki, mintha a szokásos piaci finanszírozást választotta volna. A cikkben kifejtett számítások szerint az idén március végéig futó kötvényprogram csak az első három hónapban 12 milliárd forintos kárt okozott a magyar adófizetőknek.

A kormánypártok lényegében hűtlen kezelést valósítottak meg, amikor megszavazták a kötvényprogramot, és törvénybe foglalták a garantált kétszázalékos hozamszintet – vonja le következtetését a lap, hozzátéve: ha akkor módosítottak volna a jogszabályon, akkor 24 milliárd forintos költségvetési pazarlást állíthattak volna meg.

Demeter Márta független képviselő szerint az ügyben felmerül a bűncselekmény gyanúja. „Mondhatjuk, hogy ez lényegében egy állam által menedzselt pénzmosoda,hiszen azok akik megvásárolják ezeket a kötvényeket, nem tudjuk, hogy milyen pénzt fizetnek be az offshore cégeken keresztül a magyar államhoz, és ugye majd amikor visszafizetési kötelezettsége van a magyar államnak, akkor tiszta pénzt fog visszafizetni ezeknek az embereknek. Tehát egyértelműen több helyen is bűncselekmény gyanúja felmerülhet, akár hűtlen kezelést tekintve, akár a pénzmosási szabályok megkerülését tekintve” – mondta a politikus a Hír TV kérdésére

 Az MSZP-s Szakács László, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy a letelepedési kötvény valójában egy adósságlevél, így annak révén 11 milliárd forint kára származott a magyar embereknek. Szerinte az árusításba bevont offshore cégek 110-130 milliárd forintot kereshettek ezen az ügyleten. Ráadásul jövőre el kell kezdeni visszafizetni azt a 400 milliárd forintot, amit a letelepedési kötvényt vásárlók kölcsönadtak Magyarországnak – tette hozzá.

Forrás: http://nepszava.hu/cikk/1132389-milliardokat-buktak-a-magyarok-rogan-kotvenybizniszen

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük