Mind a három műszak sztrájkol a gyöngyösi orvostechnikai eszközöket gyártó multinál

Háromnapos, rendhagyó sztrájksorozat kezdődött ma délben a B. Braun gyöngyösi gyárában, melyben szinte a teljes műszak részt vesz. A dolgozók 8 százalékos alapbéremelést követelnek, a cég a visszaeső megrendelésekre hivatkozik – írja a Népszava.

Mától kezdődően három napon át három műszakban összesen kilencszer állítják majd meg a gépsorokat a B. Braun elégedetlen munkavállalói. Az első 2 órás munkabeszüntetés délben kezdődött, este 20-22 óra között az esti műszak, majd csütörtök hajnalban 4 és 6 óra között a reggeli műszak sztrájkol, és ez így megy majd egészen péntekig.

A mintegy 1600 dolgozót foglalkoztató B. Braun a járványhelyzetben elhalasztott műtétek miatt visszaeső megrendelésekre hivatkozva az idén a korábbiaknál kevesebb, mindössze 4,7-5,4 százalékos béremelést ajánlott – legalábbis a vállalatnál legnagyobb létszámban dolgozó szerelék-összeállító munkatársaknak. A helyi Vasas Szakszervezet azonban az összes munkavállaló számára szeretne 8 százalékos alapbéremelést elérni.

A sztrájkkövetelések része az is, hogy a bónuszrendszer feltételei legyenek átláthatók és teljesíthetők. A dolgozók szerint ugyanis a cég olyan mennyiségi és minőségi elvárásokat támaszt, amelyet háromnegyedük képtelen teljesíteni. Ha stimmel is a darabszám, akkor nem megfelelő a minőség, vagy fordítva; az elvárások pedig nem is mindig egyértelműek – vázolta a Népszavának a problémákat László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A fentiek miatt a dolgozók február végén már tartottak egy 2 órás figyelmeztető sztrájkot, a szakszervezet szerint azonban a munkáltató azóta sem tett új ajánlatot, az álláspontok érdemben nem közeledtek. László Zoltán szerint azért szervezték így, mert a gyár minden műszakjának dolgozója jelezte, hogy szeretne részt venni a sztrájkban.

  •  
  •  
  •  
  •