Minden idők legnagyobb szervezett sztrájkja Európában

porto

Minden idők legnagyobb szervezett általános sztrájkját és megmozdulását tartották november 14-én Európában a megszorítások ellen. Általános sztrájk volt Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban és Portugáliában. Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) felhívására mozdultak meg a szakszervezetek az adóemelés és költségcsökkentés általános politikája ellen, ezzel a szlogennel: „A dolgozó és szolidáris Európáért. Nem a megszorításokra!” Belgiumban vasutassztrájk, Angliában felvonulás, Franciaországban tüntetések (130 országszerte), ezek voltak várhatók a tegnapi (novemer 14) napra.

Ez volt az „Első pán-európai sztrájk”, 23 ország és több mint 40 szakszervezet részvételével. Az összecsapásokat kora reggel 9 óra körül a spanyolok kezdték. Összesen 62 embert tartoztattak le, 34-en sérültek meg (köztük 18 rendőr) a nap folyamán náluk.

A görögöknél 3 órás munkabeszüntetés volt, a délelőtt folyamán Olaszországban összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel: Milánóban betörték a bankok ablakait, Szardíniáról egy minisztert helikopterrel kellette kimenekíteni a tüntetők által lángoló autókkal eltorlaszolt útról.

Nézzük, mit akarnak a tüntetők:

– fenntartható növekedést és minőségi munkahelyeket;
– gazdasági és szociális igazságosságot az újraelosztás, az adózás és a szociális védelem területén,
– munkahelyeket a fiataloknak,
– előremutató európai iparpolitikát, ami zöld és fenntartható,
– a spekulációk letörését és a tranzakciós adó bevezetését,
– minimális adózási küszöb bevezetése a cégekre Európa szerte,
– az adóelkerülés elleni küzdelem,
– az alapvető szociális- és szakszervezeti jogok tiszteletben tartása

police

A hatalom mindent megtett, hogy a
demonstrálóknak azért ne legyen annyira jó…

Az európai munkaadók kritizálják a tüntetéseket, mondván hogy a törékeny és érzékeny gazdaságot megbolygatják követeléseikkel és a sztrájkkal érezhető gazdasági visszaesést érnek csak el. Délután az osztrákok is megmozdulnak és együttérzésükről fejezik ki a tiltakozókkal.

Az Institute of International Finance (kb Nemzetközi Pénzügyek Intézete) vezetője szerint „meg kell találni az egyensúlyt a megszorítás és növekedés, a rövid távú pénzügyi érdek, a hosszú távú kiadások és a foglalkoztatás között. Visszatérés a valódi, fenntartható gazdasági növekedéshez lehet az egyik útja az európai válságnak. A megszorítások nem vezetnek gazdasági növekedéshez.”

A megmozdulások Európa szeret az éjszaka folyamán is folytatódtak…Estére Madridot teljesen megszállták a tüntetők, mozdulni sem lehet a városban…

Angolul tudóknak, a brit Guardian igen bőséges tudósítása a napról:

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük