Minden negyedik beteg kórházban kapta el a koronavírust

Magyarországon a regisztrált fertőzöttek mintegy negyede kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust, és a halálesetek csaknem fele is ilyen fertőzés nyomán következett be. Ez derült kit Müller Cecília országos tisztifőorvos leveléből, amit a Főpolgármesteri Hivatalnak írt.

Az Index birtokába jutott dokumentum szerint az országos tisztifőorvos július 14-én a Nemzeti Népegészségügyi Központban kezelt adatok alapján (az ÁNTSZ utódszervezte) arról tájékoztatta Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy július 14-ig 4258 volt a regisztrált fertőzöttek száma. 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal COVID-19 fertőzést,

ez azt jelenti, hogy minden negyedik diagnosztizált beteg kórházi fertőzésként kapta el a kórt. A koronavírusos halálesetek száma 595 fő volt, közülük tehát minden második fertőződött meg egészségügyi intézményben és közülük 260 fő ápolt hunyt el.

A kórházi fertőzésekre vonatkozó tendencia, sajnos romlik és a járvány ezt a folyamatot még inkább felerősíti. De még a most ismert adatok sem tükrözik a valós helyzetet. A TASZ ugyanis évek óta próbálja megszerezni az erre vonatkozó adatokat, de azokat igen nyögvenyelősen adja közre az NNK.

A 2018-as évre vonatkozó és igencsak a szakmának szóló jelentésből sem derült ki pontosan, hogy hányan fertőződtek és hányan haltak meg 2018-ban kórházi fertőzésben. A tényleges adat ennél jóval magasabb lehet – olvasható a TASZ honlapján.

Müller Cecília levele arra mutat rá, hogy a mostani járvány súlyos kockázatot jelenthet a kórházakban, amelyek egyébként is küszködnek nem csak az intézményi fertőzésekkel, hanem alulfinanszírozottsággal és a létszámhiánnyal.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •