Minimálbér

mennyi

Lassan már nem is csodálkozom el azon, ha kiderül a magyar gazdaság vagy az életszínvonal mutatóiról, hogy azoknál rosszabbat már csak bolgár vagy román barátaink tudnak produkálni. Hol van már az a korszak, amikor a régióban mi volt a „legvidámabb barakk”…? 2012-ben sikerült magunkat leharcolni a legutolsók közé, most épp a minimálbér tekintetében. Pontosabban nem mi, a nép egyszerű fiai küzdöttünk meg ezért a csodás eredményért, hanem az általunk 4 évente megválasztott honatyák, az 1989 óta épülő-szépülő piacgazdaság dicső lovagjai.

Gyanakodva néztem az internete a privatbankar.hu-n közzé tett videót (http://privatbankar.hu/karrier/magyarorszag-lemaradt-oriasi-kulonbsegek-a-minimalberek-kozott-a-vilagban-video-249883), de a tények súlya alatt kénytelen voltam belátni azt, hogy ezúttal valóban nem hazudnak a kapitalista mesterek a minimálbéreket illetően.

Egyetlen kérdés merült fel bennem: mire elég a magyar minimálbér?

Vegyünk példának egy fiatal pályakezdőt, aki Budapesten él albérletben és családot szeretne alapítani. Hónap végén megkapja a kb. 90.000 forintnyi fizetését. Azonnal befizeti az albérletet , rezsit és az internetet, így alsó hangon is elmegy fizetésének a fele. Tételezzük fel, hogy az illető nem egy dőzsölős típus, reggelinek megelégszik egy kávéval, és csak naponta kétszer étkezik, délben és este, ételre így maximum 1000 forintot költhet el naponta. Kapásból elmegy egy hónapban 30.000 forint élelmiszerre. A 90.000 forintból máris csak 15 ezer maradt meg. Ebből kellene megvenni még az egyéb háztartáshoz szükséges dolgokat, BKV bérletet, és ha például elszakad egy pólója, ruhát is. Hogy elmenni moziba, netán színházba? Ugyan már….az luxus. Egy fiatal pályakezdő esetében a minimálbér még az önfenntartásra sem elég, nemhogy a családalapításra! Közben meg csodálkoznak a szociológusok, hogy fogy a magyar. Persze lehet azt mondani, hogy nem kell annyit enni, étkezzen az ember napi 500 forintból, meg azt is lehet mondani, hogy béreljék ki többen az albérletet. Sőt, lehet azt is javasolni, hogy keressen másik munkát, ahol többet fizetnek! De vajon ilyen életet érdemelnek a dolgozók, akiket napi 8-10-12 óra munka után hónap végén ezzel a nevetségesen és megalázóan alacsony minimálbérrel kompenzálnak? El lehet képzelni, hogy ha már egy ember sem tud megélni ebből a fizetésből, akkor hogyan boldogulnak azok a családok, ahol a két kereső szülő minimálbért kap…

Igaz, Orbán Viktor kormánya megemelte a minimálbért, de a vak is látja, hogy ez csupán látszatintézkedés volt, hiszen ha valóban a szociális válság érezhető enyhítése volt a céljuk, nem ennyivel módosítják a minimálbért. És nem, nem én vagyok a telhetetlen meg a hálátlan. Ők a pofátlanok és a zsarnokok, hogy elveszik tőlem, tőlünk még egy meglehetősen szerény életmód fenntartásának esélyeit is. Ők mondják azt, hogy 47000 Forintból meg lehet élni!

Az épp hatalmon lévő kormányok okos közgazdászai mindig megindokolják, hogy a minimálbér emelését a magyar gazdaság nem tudja fedezni, ezért ez irreális követelés. Közben meg épülnek a paloták a Rózsa-dombon, nem egy villa autófeljáróját még télen is fűtik. Vidéken pedig hogy elkerüljék a fagyhalált, kénytelenek fát lopni az erdőbe. Ekkor persze jön a Jobbik, és rázendít a cigánybűnözésre. Hová jutottunk? (amikor meg magyarok rabolják le a telken a termést, mint ahogyan ez történt a múlt héten a szomszéd bácsival, a kuruc.info hallgat)

Nem vagyok közgazdász, sem politikus. Egyetlen egy dolgot szeretnék, szeretnénk: tisztességesen élni. Vagy sürgősen tesz valamit ez a kapitalista-polgári krém valamit azért, hogy megállítsák a társadalom többségének elnyomorodását, vagy előbb-utóbb a nép fog valami olyat tenni, amit nem biztos, hogy zsebre tesznek.

Sz.B

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük