Minket figyelnek, nem a bünözőket

kamera

Józsefvárost alaposan bekamerázták. Főként azért, hogy a a kerületi bűnözést visszaszorítsák. Mivel az ilyen eszközöknek általában van elriasztó hatása, ezért sok helyen valóban örömmel fogadták ezeket, azonban mára már nem a bűnözők vannak a kamerák célkeresztjében, hanem a valamilyen szabálysértést elkövető állampolgárok. A szabálysértési ügyekben eljáró közterület felügyelők maguk beszélnek arról, hogy ők nem járják a várost, hanem a kamerát figyelők iránymutatása alapján vonultak korábban kukázó hajléktalanokhoz, április óta pedig a kresz szabályok kormányzati szigorítása miatt a szabálysértő autókhoz. Azóta kiemelt szabálysértési cselekmény a menetiránnyal szembeni parkolás. Ez azt jelenti, hogy csak azon az oldalon állhatunk meg, amelyik irányba az autónk orra áll. A szűk, de kétirányú józsefvárosi utcákban évtizedek óta figyelmen kívül hagyták az autósok ezt a szabályt, mivel olyan szűk helyekről van szó általában, hogy a menetiránnyal szembeni parkolás is logikusnak, a forgalmat egyáltalán nem zavarónak tűnt.

Az ilyen típusú közlekedési szabálysértés kiemelt szabálysértéssé tétele úgy kellett a fideszes Kocsis Máté polgármesteri hivatalának, mint egy falat kenyér. Az elmúlt másfél hónapban a kerület szinte minden utcájában tömegessé váltak a kerékbilincselések. Ezek eltávolítása 16.000 forint azonnali kiadás az autósoknak, amelyhez még hozzácsapnak 40.000 forintnyi szabálysértési bírságot is. Az, hogy a tömeges kerékbilincselés bevételi sikerágazat lett Józsefvárosban, elsősorban a térfigyelő kameráknak köszönhető. Ezeknek köszönhetően nem kell keresni a szabálysértőket, gyorsan és hatékonyan, általában néhány perc alatt a helyszínen vannak a közterület felügyelők, hogy az autós még egy kisebb bevásárlást se tudjon elintézni.

Mindeközben azok, akik bűncselekmény áldozataivá válnak, sok esetben semmi hasznát nem látják a kameráknak. Egy helyi lakos például arról panaszkodott, hogy az egyik éjszaka az autójába csapódott egy másik autó és a helyszínről elhajtott, még mielőtt a rendszámát felírhatták volna. A felvételt elemző rendőrség sem a kárt okozó autó rendszámát, sem típusát, sem színét nem tudta megmondani. A tulajdonos maga járta végig a környező utcákat és találta meg azt az autót, amellyel a kocsijába vágódtak.

Ma, amikor az adófizetők milliárdjait költik hasonló eszközökre, felmerül a kérdés, hogy így van-e értelme ennek az egésznek? Vagy fogadjuk el azt a tényt, hogy lényegében nem is a bűnözök ellen épülnek ezek a hálózatok, hanem azért, hogy még tökéletesebb kontroll alatt tartsanak minket?

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük