Missziónk

Két évvel ezelőtt a Demokratikus Hálózat nevű civil szervezet Petőfi Közéleti Akadémiájának hallgatója voltam. Olyan, sokak által ismert vendégeink voltak, mint Lakner Zoltán, Lengyel László vagy a Kossuth-díjas Kertész Ákos. Élvezettel és megvallom, kicsit irigykedve hallgattam tartalmas előadásaikat. Nekünk itt, a messzi Borsodban sajnos nem adatik meg, hogy ilyen közéleti csemegékben részesüljünk. Még most is megborzongok, ha felidézem, milyen átéléssel szavalta Kertész Ákos József Attila verseit.

Lengyel Lászlóval rövid beszélgetést folytattunk előadásának szünetében.

Amikor megtudta, hogy Edelényből érkeztem, elmesélte: nagyon régen járt nálunk, és érdekli, mi lett a bányászatáról, kohászatáról híres, egykor virágzó iparvidékből. Én felajánlottam, hogy meghívom őt és barátait hozzánk egy úgynevezett szociotúrára.

Elviszem őket a legmélyebb mélyszegénységben élő cigányok közé. Lehetőségük lesz egy asztalnál beszélgetni jobb- és baloldali polgármesterekkel, akik elmondják problémáikat, sikereiket. Mutatok tiszta, rendezett falvakat, mert az itt élők csodákra képesek, ha rátermett emberek vezetik őket és a megfelelő támogatást is megkapják.

Néhány barátommal és párttársammal létrehoztuk az Edelényi Közéleti Klubot. A klubtagok segítségét és szervezői tapasztalatait is igénybe véve idén május közepére sikerült megszervezni az első szociotúrát.

Május 5-én vendégül láttuk Lengyel Lászlót és barátait, Gombár Csabát és Hercogh Lászlót.

Az egész napos program végén Lengyel László a következő mondatokkal összegezte a látottakat:

Budapest II. kerületéből nem látszik Kelet-Magyarország, gyakorlatilag nem létezik. Ha nem akarjuk, hogy a társadalmi szolidaritás utolsó szikrája is kihunyjon, akkor Pannóniának ide kell jönni és beleszagolni Hunnia levegőjébe. Pannónia véleményformálói azzal segíthetnek a legtöbbet, hogy publikálnak arról, amit itt láttak, éreztek és szagoltak.”

Ősszel folytatjuk a munkát. Már több olyan közéleti személyiséggel felvettük a kapcsolatot, aki szívesen részt vállalna a missziónkban.

Sok-sok szervezőmunkával töltött óra vár ránk, de tudom és hiszem, hogy eredménye lesz.

Kelet-Magyarország elfeledett népének már csak a remény maradt.


MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •