Mit hozhat a történelmi változás?

Érdekes családi viszályhoz vezethet, ha Hillary Clintont megválasztják az USA első nő elnökévé, s így módja lesz a gazdaság gatyába rázását férjére, Bill Clinton volt elnökre bízni. E forgatókönyv egy nagy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz.

Hillary Clinton volt külügyminiszter összeszedett elég delegátust ahhoz, hogy az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjévé váljon – adta hírül a világsajtó a héten. Ebben benne vannak az előválasztásokon megválasztott elektorok is, illetve a párt vezérkarához tartozó szuperdelegáltak, akik önállóan dönthetnek arról kit támogatnak.

Az Egyesült Államok 240 éves történetében először fordul elő, hogy egy nő elnökjelöltté válik. Barack Obama demokrata államfő gyakorlatilag azonnal a korábbi külügyminisztere mellé állt, miután üdvözölte, hogy összeszedte az elnökjelöléshez szükséges elektorokat. Csütörtökön aztán tévényilatkozatban állt 2008-as vetélytársa és első kormány külügyminisztere mögé.

A magát európai értelemben vett szociáldemokratának tartó Bernie Sanders, Clinton ellenfele – akit bejelentése előtt fogadott az elnök – várhatóan még indul a jövő heti utolsó előválasztáson. Legfontosabb céljának azonban a várható republikánus elnökjelölt, Donald Trump ingatlanmágnás legyőzését jelölte meg. Később találkozik Clintonnal, hogy egyeztessenek együttműködésükről

Hillary Clinton – az USA következő elnöke?

Mi lesz a gazdasággal?

Hillary Clinton utolsó bejelentése gazdasági programjával kapcsolatban az volt, hogy ha megválasztják, akkor férjét bízza meg a gazdaság fellendítése érdekében teendő intézkedések kidolgozásával. Szakértők szerint ez érdekes helyzethez vezethet, van esélye annak, hogy csinos kis családi viszálynak lehet majd tanúja a politika és a gazdaság iránt érdeklődő nagyérdemű.

A férjem tudja a legjobban, mit kell tenni a gazdaság felpezsdítése érdekében, különösen az olyan térségekben, mint például az amerikai szénbányászati régiók, illetve a vergődő belvárosok, amelyek lakói úgy érezhetik, hogy az ország magukra hagyta őket – fogalmazott a volt first lady.

Mi a probléma?

Hillary Clinton gondban van, ha a gazdaságról van szó – vélik az investors.com internetes portál szerkesztői. Szeretné úgy eladni magát az amerikaiaknak, hogy mintegy Barack Obama harmadik kormányzati ciklusát hozná, ha megválasztanák. Ugyanakkor védekeznie kell Sanders támadásai ellen, aki hevesen ostorozza az elmúlt nyolc év kaotikus gazdasági fejleményeit.

A hírportál szerint Bill Clinton kinevezése gazdaságélénkítési cárrá csak még zavarosabbá tenné a mostanra kialakult mocsarat.

Tény, hogy Bill elnöksége alatt folyamatosan nőtt az amerikai gazdaság. Amikor lejárt második ciklusa, a munkanélküliség 4,2 százalék volt, a családi jövedelmek medián átlaga 13 százalékkal volt magasabban a nyolc évvel korábbinál és a költségvetés többlettel zárt.

Nagy váltás

A részletek azonban másról szólnak. Clinton első két évében, amikor a kongresszus is demokrata többségű volt, emelte az adókat, ám ahogy a republikánusok megszerezték a törvényhozási többséget, rájött, hogy talán “túlságosan magasra” vitte fel az adóterheket. Aztán 1997-ben aláírt egy adócsökkentési törvényt, amelyet a kongresszus kezdeményezett. Ez a tőkejövedelmek adóját 28-ről 20 százalékra vitte le.

Feladta az egészségügyi rendszer reformjára tett ígéretét és 1996-ban bejelentette, hogy vége a “nagy kormányzat” időszakának. Ennek szellemében az állami újraelosztást a GDP 21 százalékáról 17,6 százalékára vitte le. Végül, de nem utolsósorban 1999-ben aláírt egy pénzügyi deregulációs jogszabályt és támogatta az észak-amerikai szabadkereskedelmi övezet (NAFTA) létrehozását.

Éppen ellenkezően

A növekedést serkentő döntéseit tehát valójában azt követően hozta, hogy a törvényhozás a republikánusok kezébe került. De ez a kisebb probléma. A nagyobb az, hogy Hillary lényegében mindent tagad, amit a férje a gazdaságban csinált.

Erősen növelni akarja a tőkejövedelmek adóját és a költségvetési kiadásokat. Szigorítaná a bankok működésének szabályozását. Ellenzi a szabadkereskedelmi megállapodásokat, mert úgy véli, hogy ezek miatt amerikai munkahelyek vesznek el, továbbá kárhoztatja férjét az egészségügyi reform feladásáért.

Mi lehet a vége?

Érdekes kérdés, hogy mi lesz, ha a volt külügyminisztert megválasztják, kinevezi férjét gazdaságélénkítési cárrá – ami mindenképpen a kormányon kívüli poszt lesz -, és Bill előáll a gazdasági növekedést ösztönző javaslatokkal. Például javasolja a költségvetési kiadások lefaragását.

Az investors.com szerint ezzel biztosan belső lázadást indítani el a Demokrata Pártban, amely az elmúlt időszakban olyan kőkemény, kompromisszumot nem ismerő, piacellenes balosok kezébe került, amilyen például Clinton előválasztási ellenfele, Bernie Sanders.

Egy szóval Hillary Clinton pártja most olyan gazdasági vezetőket akar, akik a nagy kormányzatot előnyben részesítik a gazdasági növekedés élénkítésével szemben.

Komócsin Sándor

Bővebben: Napi.hu

Szájhősök tere. Olyan gondolatmorzsák a netről, amik nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját, de mindenképpen érdemes tudni róluk.

 •  
 •  
 •  
 •  

2 Comments on “Mit hozhat a történelmi változás?”

 1. Srácok, miről beszéltek???

  “Erősen növelni akarja a tőkejövedelmek adóját…” — Nem igaz. Obamáéhoz hasonló szinten tartaná a jövedelemadót és a kulcsokon se nagyon változtatna, Bernie-vel ellentétben.

  “…és a költségvetési kiadásokat.” — Nem igaz. Nem tervezi a kiadások jelentős növelését sem az egészégügy, sem az oktatás, sem az időskori ellátás (Social Security, Medicare), sem az infrastrukturális és zöld fejlesztések területén.

  “Szigorítaná a bankok működésének szabályozását.” — Nem igaz. Támogatta a Glass-Steagall Act visszavonását, nem tervezi szétdarabolni a nagybankokat (, zárt ajtók mögött elhangzó, azóta titkos tartalmú beszédeket tartott a Wall Streeten, a legnagyobb donorjai a Goldman Sachs és a Citigroup, stb. Ne már…).

  “Ellenzi a szabadkereskedelmi megállapodásokat, mert úgy véli, hogy ezek miatt amerikai munkahelyek vesznek el…” — LOL 😀 A CAFTA-t kivéve az összes káros szabadkereskedelmi egyezményt támogatta, a NAFTA-tól kezdve a TPP-ig. A TPP-t ‘gold standard’-nak nevezte, és bár a Bernie általi nyomás miatt most semlegesen áll hozzá, azt nyilatkozta, hogy ha a hatalomra jutásának idején még nincs eldöntve, akkor majd lesz véleménye (nem nehéz rájönni, hogy ez mit jelenthet).

  “…továbbá kárhoztatja férjét az egészségügyi reform feladásáért.” — Pontosan ugyanazt a piaci alapú (a világon az egyik legdrágább (egy főre jutóan)) egészségügyi rendszert vinné tovább, ami évi kb. 45 ezer embert hagy meghalni, és amit Bill Clinton és Obama is támogat.

  Szerintem egy kapitalizmus-kritikus blognak pontosabban kéne tájékozódnia. Az “első női elnökjelölt”-ről szóló lelkesedés elnyomja azt a tényt, hogy Hillary Clinton az USA kizsákmányoló és elnyomó politikai-gazdasági rendszerének egyik fenntartója. Ha már női elnökjelölt, akkor nézzetek utána Jill Steinnak.

 2. mondjátok meg, drága elvtikéim, ez itt ayn rand fan-klub, vagy baloldali hírportál? én ezt a salakot a businessweek lapjain olvasnám, nem egy baloldali, osztályharcos hagyományt ápoló honlapon

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük