Mit kíván a magyar falu népe? 

Munkát, tisztességes megélhetést, boltokat, egészségügyi ellátó rendszert, megbecsülést, jövőképet.

Mint minden normális ország, minden normális lakója.

Ehhez képest a Miniszterelnökség szerdán győzelmi jelentésben közölte, hogy egy lelátónyi pénzből majdnem ezer faluban lesznek fejlesztések. A pályázati nyertesek között olyan gyöngyszemek is vannak, mint a szentbékkállai 317.337 forintos járdafelújitás, vagy a nemzeti hagyományok ápolására kapott cakóházai 781.638 forint, és vajon milyen orvosi eszközt fognak vásárolni 5.483 forintból Völcsejen? Akit érdekel bővebben, az itt szemezgethet a nyertesekből.

Ez a Magyar Falu program.

Egy kistelepülésen dolgozó ügyintéző szerint egyszerűen ment a pályázás. Jöttek az öltönyös emberek, megmondták, hogy mire és milyen összegre kell beadni a pályázatot. Az Államkincstár online rendszerében pár kattintással hamar készen is voltak, minden projektjük nyert.

És akkor mindenki örülhetne is, ha a falvak az elmúlt kilenc évben nem kerültek volna borzalmas állapotba. Az Orbán-kormány ugyanis visszavette az iskolákat, szinte az összes forrást elvette az önkormányzatoktól, pár helyi adót hagyott helyben, ami egy ötezer fő alatti településen pár millió forint. Ennyiből gazdálkodhat, ennyiből óvhatja meg a falu állapotát, járdákat javíthat, játszótereket bővíthet, utakat aszfaltozhat az önkormányzat. Az iskolához azonban nem nyúlhat, csak feketén vehetnek krétát és wc-papírt, ha a szülők éppen nem vettek eleget.

Van még egy lehetőség a forrásokhoz jutáshoz, az uniós pályázatok. Viszont a pályázatíró cégeknek már leosztotta a Fidesz az országot régiós szinten, csak azok nyerhetnek, akikkel megegyeznek.

Orbánék nagyon jól tudják, hogy a hungarista és nacionalista mézzel megkent, keresztény szabadsággal ámított falusi szavazóbázisának nem kell sok a boldoguláshoz, de azért néha meg kell erősíteni a tábort, de leginkább a tábor szervezőit.

Erre találta ki Orbán a Magyar Falu programot, ami azt jelenti, hogy

olyan fejlesztésekre adnak pénzt, amit az elvonások előtt saját bevételeiből meg tudtak oldani az önkormányzatok. De ezt is csak kegyként. Egyszeri alkalommal.

Amikor a gonosz apa titokban eladja gyereke jatékautóját, mert kell szeszre a pénz, majd ezt nagy kegyesen pótolja később, akkor örül a gyerek?  Igen. Akkor mi a gond?

A választás előtt már lement egy pályázati kör a magyar falu programban, pár milliárdot kiszórtak különböző fontos fejlesztésekre, meg is lett az eredménye, de most újabb milliárdokat pakoltak a programba, majdnem ezer település fejleszthet egy negyed stadionnyi pénzből.

Kiválóan kommunikálható kormány-propaganda. Itt megújul egy járdaszakasz, ott létesül egy hinta, amott egy földutat köveznek, kimeszelnek egy templomot, és a falunapokra is jut pár százezer forint.

Csak épp fejlődni nem fejlődnek a települések.

A fiatalok elvándorolnak, az öregek meg már nem tudják működtetni a kistelepüléseket. Magyarország lassan kiürül, 30 év múlva a lakosság döntő többsége a nagyvárosokban fog élni, zsúfoltan, szegényen, elidegenedve, rossz anyagi, és egészségi körülmények között.

Ha a Munka törvénykönyvével nem történik változás, akkor nagyjából kiszolgáltatva a munka adója kénye-kedvének. Pedig nem kéne.

De amíg a Fidesz csak szavazóként néz a vidék kistelepülések lakosaira és nem úgy, mint állampolgáraira, akiknek segítenie kellene a boldogulásukat, addig nehéz lesz. Nem engedi el a falusi szavazók kezét a Fidesz. Hülye is lenne, hiszen a Magyar Falu program nem kerül sokba, viszont nagyon sokat hoz a konyhájukra.

A városi önkormányzati eredmények láttán nem is engedheti meg magának a kormánypárt, hogy a falusi lakosság elkezdjen gondolkodni, gyorsan csöpögtetni kell egy kis pénzt, le kell aszfaltozni pár utcát, hogy legalább ezt elmondhassák, hogy fejlesztenek. Ez a kötelességük amúgy.

A feladat a magyar vidék felzárkóztatása lenne az európai életvitelhez. Szövetkezeti működés a földesúri berendezkedés helyett, kereskedelem, oktatás, turistaparadicsomok kiépítése, öntözéses gazdálkodás bevezetése, és még jó pár olyan nagy projekt, mely visszafordíthatná a vidék elnéptelenedését.

Mert így csak a vegetálás marad. Meg a szegénység. Meg a gyűlölet.

Az ellenzéknek el kell mennie a falvakba és ott szövetségeseket kell találnia. Nem igaz, hogy a falusiak ne tudnák, hogy a Fidesz árt nekik. Nem igaz, hogy ne látnák, hogy nem javul a sorsuk. Nem igaz, hogy a falusiak nem tudják, hogy hazudnak nekik.

Csak magukra vannak hagyva. El kell hozzájuk menni. Meg kell őket hallgatni. És velük együtt, az ő javukra kell cselekedni.

Eszes Péter

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “Mit kíván a magyar falu népe? ”

  1. “Az ellenzéknek el kell mennie a falvakba és ott szövetségeseket kell találnia. ”

    VAGY – csak kivárni 30 évet, amíg a helyébe jönnek a (volt) falusiak:

    “A fiatalok elvándorolnak, az öregek meg már nem tudják működtetni a kistelepüléseket. Magyarország lassan kiürül, 30 év múlva a lakosság döntő többsége a nagyvárosokban fog élni, zsúfoltan, szegényen, elidegenedve, rossz anyagi, és egészségi körülmények között.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük