Mitől is határolódott el az MSZP?

roundtable

 

Néhány nappal ezelőtt sokakat megdöbbentett a hír, miszerint az MSZP lát fantáziát a BAKÁ-ban, amelyet a Thürmer vezette MKMP, a Schmuck vezette MSZDP, a Vajnai vezette MMP2006 és a Trasciatti Attila vezette Zöld Baloldal hozott létre „Baloldali Kerekasztal a Változástért” néven. A sajtóból értesülhettünk arról, hogy az egyik ilyen megbeszélésen részt vett Balogh András is az MSZP képviseletében.

Néhány nappal ezelőtt hangosan méltatlankodtunk, mert Schmuckot és Thürmert vállalhatatlannak, Vajnait és Trasciattit komolytalannak találtuk. Utóbbi ténymegállapításunkban szerepet játszottak személyes tapasztalataink, talán némi sértettség is, ezért jelen cikkünkkel szeretnénk pontosítani álláspontunkat és a túl egyértelmű elhatárolódás helyett szerepvállalásának átgondolására ösztönözni az MSZP-t.

Miről is van szó? Arról, hogy Thürmernek nincs helye egy demokratikus alapon szerveződő baloldali összefogásban. Az elmúlt években olyan súlyosan kompromittálta magát hazai és nemzetközi szinteken egyaránt, hogy a vele való együttműködés morálisan hiteltelenít mindenkit, aki közösséget vállal vele.

Ezzel szemben Vajnai és Trasciatti vezette pártformációk alapvetően megfelelnek azoknak a követelményeknek, amelyeknek alapján partnerként számba vehetőek az MSZP számára is. A tagságban van tere ugyan a politikai „retró” –nak, azonban hangsúlyozni kell, hogy az elmúlt években alapvetően igazodtak egy olyan európai politikai irányhoz, amely eltökélten demokratikus és baloldali egyszerre. Az Európai Baloldali Párt azon szervezetek gyűjtőhelye, amelyek markáns baloldali válaszokat tudnak adni a gazdasági válság nyomán kialakuló szociális válságokra. A Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban és Luxemburgban parlamenti képviselettel is rendelkező szövetség természetesen az Európai Parlamentben is jelen van és feltétel nélküli szövetségese a magyar demokratáknak és eltökélt ellensége Orbán Viktornak és tekintélyelvű rendszerének. Fontos szerepük van abban, hogy Európa baloldalát nem tudják elvarázsolni az Orbán és Matolcsy által alkalmazott „unortodox” megoldások. Sőt, lapjaik, hírportáljaik kíméletlen precizitással mutatnak rá a „magyar kísérlet” fasisztoid jellegére. Egyik képviselőjük, a német EP képviselő Helmut Scholz egy budapesti háttérbeszélgetésen arról is értekezett, hogy rendkívül veszélyesnek tartják egész Európára a nálunk alkalmazott tekintélyelvű és demagóg politikát és módszereket.

Arról is érdemes szót ejteni, hogy a portugál Baloldali Blokk képviselői a méltatlan helyzetben hagyott vörösiszap-károsoltak mellé álltak, ellátogattak a helyszínre, brüsszeli vitanapot kezdeményeztek és oda meghívtak majd egy tucatnyi embert is, akik az érintett területeken éltek és hangot is adhattak elégedetlenségüknek.

Másfél évvel ezelőtt pedig Petra Pau, aki a német Bundestag alelnöke és a Die Linke meghatározó politikusa, ellátogatott a romagyilkosságok helyszínére és éles hangon kritizálta a rasszizmust nyíltan vagy burkoltan politikai céljai érdekében felhasználó jobboldali pártokat.

Az MMP2006 és a Zöld Baloldal ehhez az európai irányzathoz tartozik. Európában a szociáldemokraták és a szocialista demokrácia hívei sok dologban nem értenek egyet, de amikor szükség van rá, igenis bátran egymás mellé állnak. Gondoljunk a minden évben eltervezett és meghiúsított drezdai náci felvonulásra, ahol a tiltakozók menetének első vonalában egymás mellett állnak civil antifasiszta aktivisták, szociáldemokraták, baloldaliak és igazi demokratákhoz méltóan a kormányzó kereszténydemokraták is.

Ha egyszer elindult a baloldaliak közös kiútkeresése, ha egyszer már oda leült az MSZP képviselője is, akkor ne hanyat-homlok rohanjon el a másik irányba néhány bíráló újságcikk után. Mondja meg, hogy milyen feltételekkel hajlandó abban részt venni és aztán jöhet egy válasz arra, hogy azokat a feltételeket el tudják-e fogadni a többiek.

Thürmernek meg nyugodt szívvel meg lehet mutatni az ajtót. Jelenléte nyilvánvaló provokáció és személye időzített bomba. Az az ember, aki elhatárolódik az éhségmenettől azért, mert azon MSZP tagok is részt vesznek, az valószínűleg nem készül másra csak arra, hogy a BAKA valamely nyilvános eseményén látványosan elhatárolódjon mindazoktól, akik rajta kívül abban részt vesznek.

Az MSZP merjen baloldali lenni, nem lesz könnyű a liberális gondolkodók által uralt demokratikus közéletben, de az emberek igenis ki vannak éhezve a mindennapok biztonságát ígérő szociális alternatívákra.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük