Most Londonban üzletelt Orbán

Olvasta, vagy nem olvasta Orbán Viktor „Az ember tragédiájá”-t, mindenesetre ösztönösen vagy tudatosan, de bizonyára érti Madách Imre üzenetét a színpadi mű londoni részéből:

„(…) a nyersvágy, haszonlesés / Ólálkodik köztük, s önzéstelen / Emelkedettség nincsen már sehol.”

Nem úgy van az! – mondhatja a mai magyar atlantista-nyugatos, aki még mindig kergeti az álmokat: ha valahol, hát ott megszabadult a politika a régi galádságoktól, és a lelkesítő eszmék uralkodnak: szabadság, demokrácia, nemes versengés. Ezzel szemben a pragmatikus Orbán Viktor alighanem azzal indult Albionba május 28-án: ha vendéglátója, Boris Johnson miniszterelnök támogatásáról biztosítja, akkor ő, Orbán is megveszi a portékájukat. Persze, Magyarország pénzén, mert ugyebár ki másén, ha egyszer ő vezeti ezt az országot.

Figyelmesen nézve az első tudósításokat, azt láttam, hogy a magyar vezető úgy házalt Londonban, amiként annyi éven át Berlinben. Hasznot hajtó együttműködést ígért a brit energetikai óriásnak, a Shellnek, továbbá közös fegyverzetfejlesztéssel, netán vásárlással kecsegtette az ottani hadiipart. Nem mellesleg, a tárgyalás után derűsen állt ki a Downing street 10-zel átellenben, az utca másik oldalán összesereglett újságírók elé. A médiamunkások odamenet igencsak bekiabáltak neki, de Orbán megmutatta, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben, kész állni a szabadnak mondott sajtó ütéseit. Mi több, öntudatosan felvállalta a migránsozást ebben a körben is.

Természetesen, a jövő zenéje, hogy mindezzel mire megy. Az azonban nem kétséges, hogy Londonon keresztül megpróbálja Washingtont is becserkészni. Mert alighanem ez volt ennek a látogatásnak a legfőbb célja: bebizonyítani, hogy az Európai Unióból kivált Egyesült Királysággal, az Amerikai Egyesült Államok legfőbb európai szövetségesének kormányfőjével is képes szót érteni. Magam is fel tudnék sorolni ellenérveket, mégis azt gondolom, az üzenet egyértelmű:

Orbán Magyarországa, pontosabban maga Orbán Viktor Joe Bidennél is szolgálatra jelentkezik.

Az írás teljes terjedelmében a Bekiáltás Blogon olvasható: KLIKK

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •