Most vasárnap nagyot bukhat a Fidesz Józsefvárosban!

A Fidesz jelöltjének kampányfotója még 2014-ből. Kell még valamit mondani?

Július 8-án időközi választást tartanak a főváros nyolcadik kerületében. A tét az, hogy ki lesz a a Józsefvárosból a lelécelt Kocsis Máté helyett a polgármester. A hivatalos utódnak kijelölt fideszes Sára Botond annyira gyenge, hogy talán kihívó nélkül sem lenne biztos a győzelme. Emiatt érthető, hogy az adófizetők pénzéből fenntartott kormánysajtó össztüzet zúdít a függetlenként induló Győri Péterre, aki a legesélyesebb vele szemben. Őt a legtöbb ellenzéki párt támogatja, még a Jobbik sem akadályozza sikerét önálló jelölt indításával. Ráadásul a pártból kilépett és önmagát radikális jobboldali jelöltként meghatározó Pintér Attila is Sárától vihet el szavazatot, mert a programja lényegében nem más mint három sornyi alig burkolt cigányozás, ami egybecseng Sára hangos rendpártiságával.
A Fidesz szerint Győri Péter “hajléktalantanyát” csinálna a kerületből, azaz a szociális területen több, mint három évtizede aktív szakember legnagyobb hibája szerintük az, hogy ért valamihez. Ugyanez Sáráról nem mondható el. Ő a kerületben előszeretettel furikázgat takarítógépekkel, locsol virágokat vagy hasonló nagyságrendű feladatokat lát el, de ennél komolyabb tevékenység nem köthető személyéhez.
Érdemes megnézni, hogy mit tett Kocsis Máté az elmúlt majd egy évtizedben a kerületben azért, hogy ne legyen a kerület “hajlétalantanya”. Az egyik fő támogatója volt az életvitelszerű közterületen élés szankcionálásának. Emiatt hónapokon át rendőrök és közterület-felügyelők hajléktalanokat kergettek a kerületben, sok mázsányi sárga csekket ki is osztottak, elég volt húszezres bírsághoz egy eldobott csikk is, de eredménye nem lett. Párhuzamosan ugyan beindítottak egy speciális reintegrációs programot, de az csak amolyan kirakat maradt, a rendkívüli nagyságrendű problémát enyhíteni sem sikerült.
A hajléktalanok vegzálásának értelmetlenségét talán maga Kocsis is belátta, mert az utóbbi legalább öt évben lényegében semmi sem történik ezen a területen. Mintha bizonyos területek a kerületben amolyan hallgatólagosan elismert türelmi zónákká váltak volna. Így ma a Blaha Lujza téren, a Népszínház utcában, a Köztársaság téren vagy a Dankó utcában nagyon sok hajléktalan van jelen. Érdekesség, hogy a Győri által korábban vezetett fővárosi intézmény éppen erre a problémára reagálva nyitotta meg egyik telephelyét tisztálkodás és nappali tartózkodás lehetőségét biztosítva az arra rászorulóknak. Ezzel nappali időszakban jelentősen csökkent a közterületen tartózkodók száma a nevezett közterületeken.
Mivel Kocsis Máté ebből a problémából láthatóan nem oldott meg semmit, ezért lehetséges, hogy egy szociális szakember ezen a területen tudna jelentős eredményt felmutatni. Az természetesen hazugság, hogy Győri “hajléktalantanyát” csinálna Józsefvárosból. Ő is tisztában van a ténnyel, hogy a kerület terheltsége ebből a szempontból aránytalan és igenis szükséges a probléma megoldása fővárosi szinten. Ezt még Kocsis Máté is szorgalmazta eleinte, de ő hamar beleütközött a fideszes kerületek ellenállásába és gyorsan el is felejtett erről beszélni. Győri valószínűleg sokkal bátrabban és szakmailag megalapozottabban képviselné Józsefvárost fővárosi szinten is.
A fideszes kampánygépezet természetesen nem áll meg a “hajléktalantanyázásnál”. Azt is felvetik, hogy Győri polgármestersége esetén ismét drogosok lepik el a kerületet. Ezzel a kijelentéssel a legnagyobb baj, hogy Kocsis egyszerűen szőnyeg alá söpörte a problémát azzal, hogy megszüntette a korábban jól működő tűcsere programot, amihez aktív szakmai segítségnyújtás is párosult. Ma a drog a szó legszorosabb értelmében ellepi a kerületet, szegényebb utcákban elég kilépni az ajtón, hogy valaki hozzájusson bármihez. Egész családokat tesz tönkre a “bio” névre hallgató olcsó dizájnerdrog, de a kerületi illetékesek az elvárt struccpolitikát gyakorolják, hallani sem akarnak róla, hogy ez gond lenne. Eközben a gyerekek többségét már általános iskolában eléri a probléma és mire szakemberhez kerülnek, olyan súlyos a gond, hogy szinte lehetetlen segíteni.

Összefoglalva láthatjuk, hogy Kocsis Máté majd tíz évet kapott a választóktól és egy szikrával sem lett jobb hely a kerület. Bizonyos területeken, például a Corvin negyedben legalább már a turisták jól érezhetik magukat, néhány elhanyagolt parkot rendbe szedtek, de nyomát sem látni annak, hogy az önkormányzat érdemben próbálná segíteni a kerület valódi problémáinak megoldását. Több száz ember él közterületeken, az idősek jelentős része nyomorog, ugyanúgy jelen van a prostitúció, mint évtizedekkel ezelőtt és hiába tagadják, hatalmas problémát jelent a drog. Ha Kocsis Máté sok éves munkásságát osztályozni kellene, akkor arra csak elégtelent adhatunk. A Kocsis utódjának kiszemelt Sára mindezt valószínűleg csak még szerencsétlenebbül vinné tovább, amire semmi szükség nincs. Józsefvárosnak olyan polgármester kell, aki ért ahhoz amit csinál, ezért aki szavazhat, július 8-án (MOST VASÁRNAP)  tegye az X-et Győri Péter neve mellé.

MUON

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük