Munkaerőhiány, tömeges pályaelhagyás, sztrájkhangulat – padlón az egészségügy

Kevés a pénz, sok a feladat, óriási a felelősség. Rendkívüli az elégedetlenség az ágazatban, immár felmérés is bizonyítja, hogy kórházanként nagyon sokan vannak, akik végleg az egészségügyi pálya elhagyására készülnek. 

Nincs semmi csodálkoznivaló azon, hogy országos demonstráció megszervezésére hatalmazta fel tagsága a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) vezetőit. A testület elnöke Balogh Zoltán a Népszavának azt mondta, hogy az akciójukra még a nyáron sor kerül, arról, hogy pontosan hol, mikor és milyen formában tüntetnek,  a területi elnökök gyűlése fog dönteni rövid időn belül.

Június 15-éig lehetett kitölteni azt a kérdőívet a kamara honlapján, amely a tagság demonstrálási hajlandóságát tesztelte. Az elnökség felhívására szokatlanul sokan, csaknem tízezren töltötték ki a kérdőívet. A válaszolók mintegy hatoda – 1623 dolgozó – tervezi, hogy még ebben az évben elhagyja a pályát. Balogh Zoltán szerint, ha ezt az arányt kivetítik a teljes tagságra, akkor több ezer embert veszíthet az egészségügy. Hozzátette azt is, hogy az OECD országok szakdolgozói létszámához viszonyítva a hazai létszámot, nálunk már most  20-25 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint ami a biztonságos betegellátáshoz kellene.

A kérdőívben szereplő kérdésekre adott válaszokból az is egyértelmű, hogy a szakdolgozók közérzete nagyon rossz, különösen mióta az új szolgálati jogviszony bevezetése rájuk csak terheket rótt, miközben a mellettük dolgozó orvosok komoly béremelést kaptak. Hiába kérték, hogy a kormány hasonlóan rendezze a szakdolgozói béreket is, érdemi választ nem kaptak. 

Páva Hanna, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese egy rendezvényen arról beszélt, hogy már a járvány előtt betöltetlen volt a szakdolgozói állások 15 százaléka, ami 5500 üres pozíciót jelentett. Ezt követően távozott további 3000 szakdolgozó március elsején.  

– Az emberek mostanra nagyon fáradtak, elcsigázottak, a járvány kimerített mindenkit – magyarázta az érintettek elkeseredését a kamarai elnök, aki szerint, ha a válaszadóik valóban elmennek, akkor a mostani katasztrofális létszám helyzet tovább romlik.

Arra kérdésre, hogy mennyit segít a kormány által minap bejelentett tíz nap extra szabadság, Balogh Zoltán azt felelte: ez csak újabb problémákat generált. Az ápolási igazgatók ugyanis az eddig ki nem vett szabadságokat is képtelenek kiadni az emberhiány miatt. A rendszer most áll vissza normál-üzemmódra, s bár sok beteg még nincs, például a szakdolgozókkal rendeztetik vissza a korábbi helyükre a betegellátó osztályokat, ők cipelik az ágyakat is. Így az ápolási igazgatók nem nagyon mernek elengedni senkit szabadságra. Balogh Zoltán szerint a helyzet fonákságát jól jellemzi, hogy miközben egy vállalkozó a Balatonon félszáz embernek ajánlott térítésmentes nyaralást, hetes turnusok helyett három napokra tudnak csak a dolgozók jönni, mert több időre nem kapnak szabadságot.

Forrás: Népszava

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •