Munkanélkülieket, kisvállalatokat szúrt hátba Trump

Rövidesen milliókat bocsáthatnak el az Egyesült Államokban, tovább növelve a társadalmi rétegek közti szakadékokat. A The Washington Post átfogó cikket jelentetett meg, melyben több kisvállalkozás tulajdonosát, illetve munkanélkülieket is megszólaltattak. A kép elkeserítő:

Múlt szerdán kiderült, hogy Donald Trump az amerikai elnökválasztásig megszakítja a régóta húzódó tárgyalásokat egy jelentős gazdasági csomag ügyében. A döntés óriási meglepetést okozott, ugyanis a további késlekedés több millió amerikai megélhetését sodorhatja veszélybe.

A legtöbb támogatási program már augusztusban véget ért, ezért tömegek várnak az újabb segítségre. Jelenleg mintegy 26 millió amerikai támaszkodik munkanélküli segélyre, és 5 millió kisvállalkozásnak volt szüksége a nyáron kormányzati támogatásra.

Az új koronavírus-járvány az Egyesült Államokban is igen súlyos gazdasági helyzetet teremtett, a vendéglátóipart például nagyon súlyosan érintette a pandémia. A The Washington Postnak nyilatkozó egykori szakács, a 46 éves Latonya Carter hat hónapja vesztette el állását, most pedig már azon kell aggódnia, hogy mikor kapcsolják ki otthonában a villanyt és a vizet. Mivel korábban egyéni vállalkozó volt, Florida állam visszautasította munkanélküliségi igényét.

A válság azonban egyéb területeken is érzékelteti hatását. A 68 éves Debra Traniello alkalmi dadaként dolgozott, március óta azonban nem kapott munkát. Segélyt már régóta nem utalnak neki, ezért választania kell, hogy gyógyszert vagy élelmet vásároljon. „Nem hiszem, hogy felfogja, mennyire nehéz az embereknek” – mondta Trumpra utalva.

A helyzet a kisvállalkozás számára sem jobb, ami szintén visszahat a munkavállalókra. Az Amerikai Független Vállalkozások Szövetségének adatai alapján augusztusban minden ötödik kisvállalkozást a hat hónapon belüli bezárás fenyegetett, ha nem javul a helyzet, vagy nem kapnak további állami segítséget. Bill Winkler, egy Illinois-i charterbuszcég tulaja a The Washington Postnak azt nyilatkozta, példátlan helyzet alakult ki. A férfi vállalatánál jellemzően több mint 130 ember dolgozik, jelenleg azonban csak 30 személyt tudnak megfizetni. Winkler szerint ha minden így folytatódik, novemberben a cége végleg tönkremegy.

A kritikák után az amerikai elnök a Twitteren bejelentette, hogy 28,8 milliárd dolláros segélyt fognak bevezetni a légitársaságok számára, a légi közlekedés azonban csak az érintett szektorok egyetlen szelete. Az Amerikai Éttermi Szövetség szerint például az éttermek 40 százaléka örökre bezárhat az elkövetkező fél évben.

Washington Post

Borító: M. H. képe a Pixabay -en.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •