Nagy a baj a Dunaferrnél, a dolgozók kétharmada csak bére egy részét kapta meg

Megint nagy a baj az ISD Dunaferr Zrt.-nél, számolt be Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató-helytettes kedden a dolgozóknak írt levelében – írja a 24.hu.

A vezető magyarázata szerint az alacsony termelési szint miatt lett kritikus a pénzügyi helyzetük, Dunaújváros és a térség legnagyobb foglalkoztatója ezért döntött úgy, hogy a dolgozók bérét és juttatásait nem egyben fizetik ki. A bért nettó 200 ezer forint/fő összegig kapják csak meg határidőre, a fennmaradó részt pedig 2020. október 22-ig – áll a levélben. A kollektív szerződésben rögzített juttatásokat pedig a pénzügyi lehetőségeinek függvényében egy későbbi időpontban fogja teljesíteni a cégcsoport. Hogy mikor kapják meg a dolgozók a különböző juttatásaikat, így az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulásokat, a törzsgárda biztosítási járadékot, arra konkrét ígéret nem volt a vezérigazgató-helyettes levelében.

Válaszul a munkáltatói intézkedésekre a szakszervezet először az Orosz Föderáció Nagykövetsége elé terveznek demonstrációt, majd ezt követően Dunaújvárosban élőlánc felállításával tiltakoznak a Dunaferr főbejárata és a Martinász szobor között.

A fizetések ütemezett kifizetése sérti a Munka Törvénykönyvét, a juttatások utalásának elhalasztása pedig a kollektív szerződést.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, Győri Gábor péntek reggel a 24.hu-nak elmondta, a dolgozók az első ütemben csütörtökön megkapták a fizetésüket, de csak nettó 200 000 forint/fő összegig. Viszont társadalombiztosítási ellátásaikat (táppénz, gyed, stb.) nem utalták az érintetteknek csütörtökön. A szakszervezet emiatt kérdést intézett a munkáltatóhoz, egyben intézkedést kért, hogy pénteken folyósítsák a tb-ellátásokat.

Győri Gábor a 24.hu-t délután úgy tájékoztatta, hogy a tb-ellátásokat (táppénz, gyed, stb.) végül folyósította pénteken a cég. A fizetések 200 ezer forint feletti részét csak egy társaságnál utalták, mintegy 600 saját dolgozónak, illetve a kölcsönzött dolgozók mindegyikének. Így a munkavállalók mintegy kétharmada nem kapta meg a teljes bérét. A DTKSZ-ben (kollektív szerződés) foglalt juttatások kifizetése sem történt meg.

A szakszervezet már kedden levélben jelezte a cégvezetőnek, a munkavállalókkal együtt fel vannak háborodva, hiszen a Munka Törvénykönyve szerint a munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig kell kifizetni, nem 22-éig. Az egyéb juttatások átütemezésével pedig a Dunaferr cégcsoport a kollektív szerződés több pontját is sérti, és annak a kötelezettségének sem tett eleget, hogy a juttatások átütemezéséről előzetesen egyeztessen a szakszervezettel. Ezek az intézkedések véleményük szerint minden határon túlmennek, veszélyeztetik a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeit, és a cég jövőjét is.

24.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “Nagy a baj a Dunaferrnél, a dolgozók kétharmada csak bére egy részét kapta meg”

Comments are closed.