Nagy-e a magyar közszféra? Nem.

clerk

Mindig minden kormány közszférát akar vágni. Miközben az már rég kicsi, nem nagy. A héten érkezett a bejelentés, hogy a közsférát tovább vágják. Hosszú évek óta minden kormányon lévő párt ehhez az egyszerűnek tűnő és tévesen népszerű intézkedéshez nyúl. Tévesen, mert a magyar társadalomban el van terjedve, hogy Magyarországon túl nagy lenne a közszféra. Ami az adatok alapján egyszerűen nem igaz:

Ráadásul az adatok 2004-esek (frissebbet küldjön aki tud), azóta több kormány erősen lefaragta a magyar közszférát. Ez többnyire vagy fűnyíróelvszerűen történt, vagy a közszféra érdemi átvilágítása nélkül. Márpedig a közigazgatásban dolgozók a megmondhatói, egyes helyeken komoly emberhiány van, máshol felesleges kapacitások. Csakis érdemi műkdödéselvű reform alapján lehet megváltoztatni a körülbelül 14000 állami entitás létszámát.

kozszfera

Egy példa: a Magyar Közlönyben megjelent adatok szerint az adóhatóság 577 embert küld el. Biztos, hogy egy gyengűlő és nem egy erősődö adóhatóság tudna több adóbevételt produkálni, miközben tele a sajtó a korrupcióval és a feketegazdasággal kapcsolatos hírekkel?

Még egy megjegyzés: az ábrán szereplő nyugat-európai országok többségében igen kiterjedt civil szféra látja el a társadalmi feladatok nagy részét. Ezt Kelet-Európában annak idején a szocialista állam tette. Az állam lebontása után az alulfinanszírozott, sőt, ma már az összeomlás szélén küszködő civil szféra képtelen ennek a helyére lépni. Ezt is figyelembe kell vennünk a közszféra méretének megítélésekor.

Forrás: Pogiblog

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük