Nagy Ferót nem zavarja, hogy zenéjével mozgósítanak a “komcsik”

A “Szocializmust” zászlajára tűző Igen Szolidaritás (ISZOMM) a Beatrice jól ismert számából faragott élvezetes kampánydalt magának. Az énekest ez annak ellenére sem zavarja, hogy az utóbbi években politikailag intim közelségbe került ahhoz az Orbán Viktorhoz, aki máig gyűlöli a kommunizmus minden formáját.

A ISZOMM videóját a Blikk szúrta ki magának és ezt követően keresték meg “Ferót”, arra számítva, hogy ő majd ezen fel lesz háborodva. Az újságírók legnagyobb megdöbbenésére a “Nemzet Csótánya”, ahogy magát egykor nevezte, jót nevetett a dolgon, sőt még azt is mondta, hogy nem zavarja, hogy a “kommunisták” a számával mozgósítanak. “Végül is a kommunisták találták ki, akkor használják, hátha egyszer bejön.” – tette hozzá. Ezzel nem is állít valótlant, a “8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás” az egyik legrégebbi baloldali követelés. Eredete a 19. század második felére tehető, amikor a munkások többsége napi 12-14 órát dolgozott, ezért nyomorúságos bért kapva. A munkásmozgalom egyik nagy sikere lett világszinten, hogy a legtöbb országban ezt elérték, sőt az ő munkájuknak köszönhetően lett ötnapos munkahét, azaz “szabad szombat” és alanyi jogon járó társadalombiztosítás is.

Szanyi Tibort, az ISZOMM miniszterelnök-jelöltjét is megkereste a Blikk. A politikus elmondta, hogy Nagy Ferót 40 éve ismeri, fiatal korában gyakran szervezett koncerteket az akkor még félig-meddig tiltott zenekarának. Az akkor kialakult baráti viszonyukat az sem tudta kikezdeni, hogy időközben a politika abszolút ellenkező oldalakon találta őket. A politikus erről azt mondta a Munkások Újságának: “Politikailag azért nem tudtunk eltávolodni egymástól, mert soha az életben nem beszélgettünk politikáról, tehát közel sem voltunk. Egész pontosan semmilyen politikai tartalmú viszonyunk nem volt. Emberként, barátként szerettük egymást, s valóban, kb. 20 éve nincs kapcsolatunk, de most úgy vettük fel a telefont, mintha mi sem történt volna.”

Ezek szerint tehát az Igen Szolidaritás szerzői jóváhagyással használhatja a népszerű rockszámot, melyet Pál Éva, az ISZOMM országgyűlési képviselőjelöltje, a Neoton egykori frontembere énekel. Egyetlen sajnálatos tény, hogy mára újra vágyálommá lett a 8 óra munka, amiből meg is lehet élni, miként a 8 óra szórakozás és pihenés is. Akinek van munkája, az ma gyakran 10-12 órát dolgozik, sőt százezrek vannak, akiknek haza kell vinni a munkájukat, hogy otthon is azzal foglalkozzanak a család vagy a szabadidő normális eltöltése helyett. Szanyi Tibor nem véletlenül beszélt a Blikknek arról, hogy ők valóban Szocializmust akarnak, ahol nem vágyálom az, hogy 8 órányi munkából jól meg lehet élni. Ez programjuk egyik fundamentuma.

Íme a feldolgozás!

A Munkások Újságának tudósítása az ISZOMM jelöltbemutatójáról pedig IDE KATTINTVA olvasható.

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •