Nagy zakó érik a Fidesznek ősszel a fővárosban és a nagyvárosokban

Cikkünkhöz mellékelt képen Németh Angéla látható, aki a főváros XV. kerületében úgy elverte a Fidesz jelöltjét a tavalyi időközi polgármester választáson, mint jég a határt.

Hasonló meglepetések várhatóak ősszel. Az utóbbi hónapokban úgy tűnik, hogy még ez az egyébként vérszegény és végelgyengülés határán billegő ellenzék is képes lesz arra, hogy sok helyen eltakarítsa Orbán helyi emberét. Kár lenne tagadni azt, hogy a fővárosban az előválasztás, vidéken pedig a helyi ellenzékiek együttműködése növelte meg az esélyét annak, hogy változásokat lehessen elérni. A Fidesz által felállított rendszer lényege az, hogy az ellenzék ideológiai és elvi sokszínűségével él vissza, azaz addig a Fidesz nem legyőzhető, amíg ez az ideológiai és elvi sokszínűség akadályozza az együttműködéseket. Ez az “összefogás-kényszer”, amelyet ha figyelmen kívül hagynak az ellenzékiek, akkor őket a választók más pártokhoz való átállással büntetnek. Emiatt alakult úgy az ellenzéki politika, mint a vízilabda, azaz a víz fölött minden szabályos, de a víz alatt minden eszközzel küzdenek egymás ellen az érintettek. Igen, ez is politika. Gyurcsány Ferenc például legutóbb hasonló helyzetet teremtett Kálmán Olga bedobásával, azonban ez annyira nyers és hataloméhes dolognak tűnt, hogy még a DK saját szavazói is elbizonytalodtak. 

Ennek az ellenzéki technikázási játéknak idáig nagy nyertese az MSZP volt, mert a velük szembeni általános unszimpátiát ellensúlyozták azzal, hogy ők voltak a legnagyobbak, így sokan azért szavaztak rájuk, mert így látták biztosnak azt, hogy ne vesszen el a voksuk. Mostanra azonban ennek a helyzetnek az ellenkezője alakult ki, a szocialistákra adandó voksolásnál merül fel az elpazarlás lehetősége és a DK, illetve a Momentum tűnik jó választásnak ebből a szempontból. Utóbbi, fiatalos karakterét előtérbe helyező, de kőkemény hatalomtechnikai játékot játszó szervezet az utóbbi egy év nagy nyertese. Az országgyűlésbe ugyan nem jutottak be, de a rabszolgatörvény miatti elégedetlenek tömegét már sikeresen terelték be magukhoz és így egy jó kampánnyal már simán tudtak kiváló eredményt elérni az európai parlamenti választáson. Az persze azért pikáns epizódja ennek a történésnek, hogy a rabszolgatörvény szorgalmazói azok a zömében német multinacionális vállalatok voltak, amelyek érdekeit a Momentum deklaráltan képviseli radikális piacpártiságával.

Összefoglalva az látható, hogy az őszi önkormányzati választás nem a pártokról fog szólni, hanem egy népfrontos Orbán elleni küzdelmet láthatunk majd. Mivel a felálló összefogások általában széleskörűek, így borítékolhatóak komoly győzelmek országszerte. Egy jó kampánnyal hozható a főváros és a legtöbb kerület is. Hasonló a helyzet a nagyobb városokban is. Az egykori baloldali fellegvárak, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szombathely  nyerhetőek, de még olyan fideszes fellegvárak, mint Debrecen vagy Kaposvár is inognak. Orbánra nem tehetett jó benyomást a Törökországában tartott legutóbbi helyhatósági választás sem, ahol a nyílt diktatúra, ellenzékiek tömeges bebörtönzése ellenére is előre tudott törni az ellenzék. Isztambulban ráadásul megismételtették a választást, ami még nagyobb ellenzéki siker lett másodjára, mint az először volt.
Természetesen vannak problémák, amelyeket jó lett volna előre látni. Komoly gond az például, hogy sok helyen egyértelműen alkalmatlan, későn megtalált, nem is oda való emberek kerülnek indításra. Olyan jelöltek, akik győzni csak úgy tudnak, ha valami kisebbfajta csoda történik ősszel. Mindezzel együtt, ha ezen az úton mennek tovább a dolgok, akkor 2019 őszén sok hely lehet ismét ellenzéki irányítású. Ez már csak azért is fontos, mert Orbán hatalomba masírozásának egyik legfontosabb eleme a 2006-os önkormányzati választás volt, amikor is Gyurcsány őszödi beszéde után a legtöbb helyről elzavarták a baloldali polgármestereket és önkormányzati képviselőket. Lényeges önkormányzati pozíciók megszerzése komolyan növeli az ellenzék esélyét a következő 2022-es választáson.

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük