Ne csak az érettségizőknek drukkoljunk, kezdődnek a vizsgák a szakképzésben is!

Írásbeli vizsgákkal indítanak a mai napon a szakképzésben résztvevők. A járvány miatt már a technikumokban tanulók érettségi vizsgáit sem volt könnyű megszervezni, a szakképzésben résztvevők esetében ez még nagyobb gondot jelent tanárok és diákok számára egyaránt. A napokban a közösségi oldalakon számtalan érettségizőket támogató felhívás jelent meg, sajnos a szakképzésben résztvevők esetében ennek nyomát se látni. Ez nagyon rossz üzenet azok irányába, akik a holnap fizikai dolgozói, munkásai, társadalmunk alappillérei lesznek.

A szakképző intézmények maguk dönthetnek a szakmai vizsgák gyakorlati részének és projektfeladatainak időpontjáról, az írásbeliket egységesen május 10-étől szervezhetik meg a járványügyi előírások szigorú betartásával.

A szakképzésben tanulók jövője ráadásul továbbra is rendkívül bizonytalan. Az egykori “szakmunkás képzés” annyi átalakításon esett át az elmúlt évtizedekben, hogy annak a szakoktatás egésze látta kárát. Általános gyakorlat lett, hogy a tanulók jó esetben papírt kaptak csupán, de tudást alig, így valódi tanulási folyamatuk az iskola után kezdődött vagy egyszerűen a sarokba hajították bizonyítványuk és nem dolgoztak tanulmányaik területén.

A kormány sok évtizedes kudarc után csak tavaly esett neki a területnek, újragondolva azt, így a szakképzésben tanulók többsége a kormányzati álláspont szerint valóban piacképes végzettséget szerezhet. Tavaly ősztől ösztöndíjat és akár munkabért is kaphatnak a tanulók.

A technikumok érettségit is adnak, innen tovább lehet lépni akár a felsőoktatásba is. A szakképzés újra kezd népszerű lenni, nyolcadik után továbbtanulók közül a legtöbb diákot idén is technikumba vették fel.

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •