Ne mi fizessük a válság árát ! Harcoljatok!!!!

koldus

 

Az Európai Alternatív- és Alap-szakszervezetek Hálózatának kiáltványa

A kormányok és a tőkések inden országban újabb és újabb megszorító intézkedésekkel állnak elő, hogy eleget tegyenek a kapitalista világszervezetek igényeinek: a Világbanknak, a Nemzetkőzi Valutaalapnak, az Európai Központi Banknak és így tovább. A receptjeik egyszerűek: fizessen a nép, zsákmányoljuk ki még fokozottabban a munkásokat, hogy megnöveljük egy kis csoport (tőkesek, bankárok, gyárosok…) hatalmat és persze profitját.

Lerombolják a közszolgáltatásokat és a szocális ellátásokat, befagyasztják a béreket és a juttatásokat, egyre keményebben adóztatják a munkát, minden területen terjesztik a szerződéses, határozott idejű munkavégzés rendszerét, leértékelik a dolgozók végzettségét és képességeit…azaz egy valódi szociális háborút indítottak a dolgozók, a munkanélküliek és a nyugdíjasok ellen.

Hogy elérjék céljaikat, a tőkések és a kormányok össztüzet zúdítottak az előző generációk által megszerzett minden demokratikus vívmányra, minden szabadságjogra, minden szakszervezeti jogra, lerombolják a szociális törvényhozást kivétel nélkül mindehol, eltiporják azokat, akik ellenállni merészelnek, megbélyegzik a szegényeket és a bevándorlókat.

Egy ilyen helyzetben nem tehetünk mást, mint hogy minden erőnket a harcra fordítjuk!

Az egymást követő kormányaink által felhalmozott adósság és a magánszemélyek eladósodása csak azt a célt szolgálta, hogy valahogy elműködjön a rendszer, hogy ne vegyük észre, hogy az egyenlőtlenség nőttön nő, hogy a tőkések, a bankárok, a gyárosok egyre gazdagodnak, hogy a részvényesek profitja egyre hízik.

El kell törölni az állami adosságokat melyekért nem mi vagyunk a felelősek. A válság megmutatta azoknak a politikáknak a bukását, melyek az emberiség sorsát a piacra bízták. A rendszer maga van válságban, erről kell hogy beszéljünk, és ehhez kell alternatívákat nyújtanunk.

Máshogy kell elosztanunk az általunk megtermelt javakat, melyhez azonnali intézkedésekre lesz szükség. Ezeket az intézkedéseinket azonban csak harccal tudjuk kikényszeríteni: teljesen megváltoztatni a pénzügyi rendszert, megemelni a fizetéseket, az ellátásokat, a juttatásokat, társadalmilag hasznos és tartós munkahelyeket teremteni, és így tovább. De mindezeknek a változtatásoknak strukturálisan erős intézkedésekre kell alapulniuk: a közszolgáltatásokat, melyek társadalmunk közös tulajdonai, fejleszteni kell minden téren, biztosítani kell a szociális ellátórendszerekhez való hozzájutást mindenki számára, elősegíteni az oktatást és a kulturális hozzáférést, valóban működővé kell tenni a férfiak és a nők közötti egyenlőséget, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

A tokes rendszer mély, strukturális válságban van. A szakszervezeti mozgalom egy része elfogadta a rendszer működésének alapvető jellegzetességeit és céljait. Ez a szakszervezeti mozgalom egyszerűen a rendszer egy fogaskerekévé vált. Ezzel szemben sok szakszervezeti csoport továbbra is magáénak érzi a szindkalista mozgalom felszabadíto céljait: megvédeni itt és most a dolgozók közvetlen érdekeit, de a jövőben felépíteni egy olyan társadalmat, ahol nincsenek elnyomók és elnyomottak, kizsákmányolók és kizsákmányoltak. Ez a szindikalizmus, a miénk, magától érthetődően nemzetközi.

A válság fokozta az idegengyűlöletet és a rasszizmust. Mi a munkásosztály nemzetközi szolidaritásával harcolunk ezen két istencsapása ellen!

Mi együtt támogatjuk:

– Az Európa különböző országaiban létrejött, vagy éppen készülődő sztrájkokat és tüntetéseket.
– A “felháborodottak” nemzetközi mozgalmát.
– A G20 elleni tüntetésket.

A tőkések és részvényesek, hogy megmentsék rendszerüket és profitjukat, nemzetközileg szerveződnek. A szakszervezeti mozgalomnak is határokon át kell szerveződnie, hogy kikényszerítsünk egy másik rendszert ehelyett, mely kizsákmányolja a munkásokat, kirabolja a természeti erőforrásokat és a szegény országokat, nyomában éhezés, nyomor, bizonytalanság jár és amely támadást intéz a demokratikus szabadság és az alapvető jogok ellen.

Most létrehozunk egy európai alternatív szakszervezeti hálózatot, amely nyitott mindenki számára, aki a dolgozók érdekeinek és céljainak megfelelően, harcolni akar a kapitalizmus és a neoliberalizmus ellen, mindenki felszabadításáért, a közjóért, a társadalom átalakításáért.

Fizessék meg  ők a válság árát!

Mi harcunk révén kényszerítsük ki társadalmi céljaink megvalósulását.

Az Európai Alternatív- és Alap-szakszervezetek Hálózata
(Réseau européen des syndicats alternatifs et de base)

Aláírók :
Confederacion General del Trabajo, CGT, Spanyol Állam (60.000 tag)
Confederacion Intersindical, Spanyol Állam
Intersindical Alternativa de Catalunya, IAC, Katalónia
Confederazione Unitaria di Base, CUB, Olaszország (500.000 tag)
Unione Sindicale Italiana, USI, Olaszország (1-2.000 tag)
Confederazione Italiana di Base, UNICOBAS, Olaszország
Fédération SUD – Vaud SUD, Svájc (7.000 tag)
Union syndicale Solidaires, Solidaires, Franciaország (100.000 tag)
Confédération Nationale du Travail, CNT, Franciaország (10-12.000 tag)
Transnational Information Exchange, TIE, Németország (egy nemzetközi hálózati kutató- és segítőcsoport)

 

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük