Nekünk a szociális válság leküzdése, azaz a szocializmus a legfontosabb

Alig egy éve lépett a porondra az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom, vagy ahogy a sajtóban sokszor nevezik, az ISZOMM. E furcsa nevű tömörülés az idei év elején szintet lépett, és bejelentették, hogy szocializmust akarnak, az interneten toboroznak jelölteket, illetve az önálló választási indulás mellett döntöttek. Páros interjú Huszti Andrea pártelnökkel és Székely Sándor pártigazgatóval, aki egyúttal független országgyűlési képviselő.

MU: A pártjuk miniszterelnök-jelöltje, Szanyi Tibor mellett 6-8 név tűnik fel a média-megjeleléseikben. Hogyan lesz ebből 106 erős jelölt?

HA: Építkezünk. Reményeink szerint május 1-re összeáll a 106 legbátrabb emberünkből álló csapat. Nyilván, választókerületenként eltérő a helyzetünk, de a programunk erős, aminek a képviselete más és más következményekkel jár egy-egy fővárosi belső kerületben, illetve egy 150 kistelepülésből álló, avagy egy 100 km hosszú választókerületben. Annyi biztos, hogy a legnagyobb érdeklődést a legnehezebb sorsú térségekben tapasztaljuk, bár hovatovább az ország szinte minden pontja ilyenné válik. Tarol a válság.

Pál Éva és Szanyi Tibor
Pál Éva és Szanyi Tibor

MU: Hogyan jött az internetes jelöltkeresés ötlete?

SzS: Mi tavaly márciusban, napokkal az első lezárások előtt mutatkoztunk be, s gyakorlatilag minden eddigi szervezőmunkánk az interneten folyt. Számunkra mi sem természetesebb, hogy ennek részeként a jelöltállítás is ezen a platformon zajlik. A hagyományos pártok a korábban létező aurájukból igyekeznek jelölteket állítani. Többnyire azokból, akik személyes kapcsolatok révén jelentkeznek náluk. Mi azt mondtuk, hogy ne a haverok haverjaiból válasszunk, hanem nyissuk ki a népképviselet lehetőségét a nép felé. Eddig bejött. Két hete sincs, és már legalább 30 csiszolatlan gyémántra bukkantunk, hogy Pál Éva, az egykori Neoton énekes, ma jelöltállítási koordinátorunk kedvenc szavajárásával fejezzem ki magam.

MU: Szembeötlő, hogy elég sok hölgy mutatkozik az oldalukon. Erre figyelnek, vagy csak a véletlen hozta?

HA: Igen, figyelünk arra, hogy minden jó gondolatot felkaroljunk. A nagy számok törvénye alapján viszont ebből “fifty-fifty” nő/férfi jön ki. Egyik alelnökünk, Kállai Szilvia egyszemélyben testesíti meg a nagyon nehéz közegből induló, ám sikeres, középkorú nő képét, persze mellette vannak egészen fiatal és nagyon idős nők is a közösségünkben. Meg férfiak, hasonlóképp.

Kállai Szilvia és Szanyi Tibor
Kállai Szilvia és Szanyi Tibor

MU: A 64 éves Szanyi Tibor veterán politikusnak számít. Miért őt választották meg frontemberüknek?

HA: Szanyi Tibor egyik alapítónk, és másik alelnökünk. A politikában az egyik legfontosabb erény az ütésállóság, amit nagyban segíthet a tapasztalat. Tibor azonban nem csak ütésálló, de ütőképes is, és a mai politikai palettán az egyik legfelkészültebb közgazdász-politikus.

Támogatói rajonganak érte, ellenfelei viszont vadul támadják. Még az övön aluli ütéseket is könnyen viseli, s nagy érdeme, hogy a legádázabb kritikusai sem vádolták soha semmilyen anyagi susmussal, ami szinte unikálissá teszi őt a hazai mezőnyben. Lássuk be, a magyar top-politikusok 99 %-át a korrupció, de minimum a zavaros meggazdagodás szele lengi körül.

SzS: Ha szabad ehhez annyit hozzátennem, hogy Tibor hatalmas munkát végzett a programunk kidolgozásában, egy másik erősségünkkel, Kalmár Szilárddal közösen.

MU: Gondolom, ez az a bizonyos, ‘Igen, szocializmus’ címet viselő programjuk. Mit várnak ettől a kétes hangzású, már-már retró-kategóriás felütéstől?

SzS: A retrót sem bánjuk. A ma emberének halál természetes például a 8 órás munkaidő, a fizetett szabadság, a nyugdíj és az általános választójog. Ez mind szocialista vívmány, avagy a szocializmus alapjai. Erre hol tartunk most?

8 órás munkából ma már nem lehet megélni, fizetett szabadság, szabadnapok fehér holló, a nyugdíj elveszítette jogi státuszát, és adható szociális juttatássá degradálódott, a választójogunkkal meg kedvére játszik a hatalom. Szóval, még az eddigi vívmányokat is újra ki kell vívni, és újra kell fogalmaznunk a modern kor szocializmusát.

Sorolom: rendes ételek, kényelmes otthon, minőségi oktatás és biztonságos egészségügyi szolgáltatások. Mindenkinek!

MU: Bocsánat, de minden párt ezt mondja.

HA: Bocsánat, de ezt csak a baloldal mondja. Ezt konkrétan csak mi, mint baloldali párt mondjuk. A rendes ételekhez ugyanis rendes jövedelem dukál, s erről alig esik szó a többi párt szájából. Ki akar rajtunk kívül 200.000 forintos havi nettó minimálbért? A kényelemes otthonhoz való jog szinte már az álmokban sincs. Jó esetben hitel, 20-30 évre, rossz esetekben pedig adósrabszolgaság egy fél szobával többért. Nos, mi másban utazunk! Mi kényelmes és megfizethető állami, illetve önkormányzati bérlakásokban gondolkodunk, ami leszámolna a mai röghöz kötöttségekkel. Oktatásról, egészségügyről valóban mindenki más is beszél, de mi vagyunk az egyetlen párt, amelyik világossá teszi, hogy ezek csak ingyenesek lehetnek. A többiek így vagy úgy, de fizetős alapon dünnyögnek. Aztán azt senki nem teszi hozzá, hogy mindez tényleg mindenkinek jár. Inkább csak ködös esélyegyenlőségről beszélnek.

Huszti Andrea
Huszti Andrea

MU: Honnan lenne ezekre pénz?

SzS: Pénz most is van bőven. Ez a ‘nincs pénz’ duma a fukar tolvajok szövege. Reggeltől estig azt halljuk, hogy ennyivel meg annyival nőtt a GDP, illetve hogy most éppen csökkent. De hogy ez egy főre, forintban mennyi, azt tudatos homály övezi. Ön meg tudja mondani, hogy mennyi ma az egy főre eső éves új érték, GDP, azaz jövedelem Magyarországon?

MU: Igen. A KSH szerint 2019-ben kb. 23 ezer euró volt.

SzS: Nagyszerű! Eszerint fejenként közel havi 700 ezer forintról beszélünk. Fejenként! Oké, ennek a fele menjen a közösbe! Ám vajon úgy élünk-e, mintha az átlagos családokban fejenként havi 350 ezer forint nettó jövedelem lenne?

Kérdezem, egy négytagú karcagi családban vajon jellemző -e a havi 1,4 millió forintos havi családi költségvetés? Attól tartok, ennek legfeljebb a harmada. A maradék kétharmadot tessék csak bátran keresgélni a tőketulajdonosok zsebében!

MU: Inkább hadd kérdezzek én!

SzS: Rendben, igen, ön a kérdező.

MU: A programjuk valóban markánsan baloldali, de milyen fogadtatásra számítanak a többi ellenzéki párt, sőt, leginkább a szavazópolgárok részéről?

HA: A polgári ellenzéki pártok részéről világos a hozzáállás: ők gyakorlatilag nemet mondanak a törekvéseinkre, pontosabban semmit sem. Velük hát nincs érdemi kapcsolatunk, bár a tavalyi esztendőben több tucat barátságos felajánlást tettem az elnök kollégáimnak. Egyelőre nem válaszoltak semmit. A szavazópolgárok annál inkább! Eddig csupán egyetlen alkalommal tudtunk éles választási helyzetben megmutatkozni, tavaly Szerencsen. Akkor egy fél éves párt voltunk, támogatott jelöltünk, Tóth Ádám pedig politikai újonc. Az elért 2,23 %-os eredményünk tisztesnek mondható. Azóta minden jel szerint erősödtünk.

MU: Ezek szerint bíznak az önálló 5 % fölé kerülésben?

HA: Nincs B-tervünk. Önálló, markáns baloldali frakcióra törekszünk a következő Országgyűlésben.

Pál Éva, Székely Sándor és Szanyi Tibor
Pál Éva, Székely Sándor és Szanyi Tibor

MU: Sokak szerint akármennyit is, de azt az ellenzéki összefogástól vehetik el.

HA: Álságos aggodalmak, ugyanis én még soha nem láttam olyat, hogy egyik párt a másiktól vett volna el szavazatokat. Hogy is tenné? Odamegy a szavazóurnákhoz, és kitépi az emberek kezéből a szavazatot? Ez másként működik. A választópolgár ugyanis saját maga dönti el, hogy kire szavaz. Aki ezt nem érti, és agyatlan véglényeknek hiszi a szavazókat, az jobb ha felhagy a politikával.

Az eddigi tapasztalataink szerint mi elsősorban az ún. nem-szavazók világát tudjuk valamelyest felrázni, de képesek vagyunk a Fideszhez sodródott baloldali emberek egy részét magunk mellé állítani, s főleg olyanokat vonzunk, akik sem a kormányból, sem a polgári ellenzékből nem kérnek.

SzS: A jelölti felhívásaink mentén arányaiban meglepően sok a fiatal érdeklődő, akiknek politikai oldalakkal kapcsolatos rögeszméik már csak koruknál fogva sincsenek.

MU: Ettől függetlenül ott van az egyéni körzetek problémája, ahol a Fidesszel szemben álló erők mégis alulmaradhatnak, ha nem egyesítik erőiket.

HA: Itt van a kutya elásva! Lehet, hogy marslakóknak vélhetnek minket, de mi a jobb politikai alternatíva győzelmében hiszünk. Valami oka csak van annak, hogy a polgári pártok közül egy sem tudott megerősödni odáig, hogy a Fidesszel egy súlycsoportba kerüljön. Valószínűleg azért, mert ugyanazt a neoliberális vonalvezetést kínálják, csak más csomagolásban. Ebben a műfajban viszont nagyobb a Fidesz reklámereje. Mi azonban mással állunk elő. A már említett szocializmussal.

MU: Ez azért sokakat taszít.

HA: Minden párt többeket taszít, mint amennyieket vonz. Senkinek a népszerűsége nincs 50 % felett. Első lépésként mi megelégszünk azzal, ha csak minden tízedik ember támogat minket. Ebből már kijöhet egy igen erős országgyűlési frakció.

Székely Sándor
Székely Sándor

SzS: A szocializmus gondolatának reneszánsza egyre kiterjedtebb a nagyvilágban. Az USA-ban Bernie Sanders gyakorlatilag immár a harmadik lett az elnökjelöltek erősorrendjében. A magyarországi szociális válság bizony elég gyors folyamatokat is kiválthat, mert a helyzet nagyon súlyos. Egyre inkább arra számítunk, hogy a Fidesz részint pancser, részint rabló válságkezeléséből számukra komoly bukta ígérkezik. Nyilván megpróbálnak majd mindent, a törvényi keretek rángatásától kezdve, a médiaorkánokon keresztül a csalásokig ezeregy dolgot, de nagyon kétséges a helyzetük. Ha a polgári ellenzék kormányt tud alakítani, azt már komoly eredménynek fogjuk értékelni, jóllehet a baloldal közbejötte nélkül a NER lényegében marad, legfeljebb mások fogják üzemeltetni. Mi viszont modern szocializmusra törünk.

– bankski –

  •  
  •  
  •  
  •