Nem a déli határt kell lezárni, hanem a nyugatit megnyitni a menekültek előtt

1989 2015

A Balpárt megdöbbentőnek tartja, hogy a magyar kormány szolgalelkűen igyekszik megfelelni Brüsszel és Berlin elvárásainak, azaz Magyarország feltartóztatja és a legtöbb esetben lényegében rabként kezeli a hazánkba érkező migránsokat és menekülteket. Azokat az embereket, akik számára hazánk nem cél-, hanem tranzitország, azaz az Európai Unió gazdag országaiba szeretnének eljutni.

Ennél a görcsös igyekezetnél csak az riasztóbb, hogy Orbán Viktor kormánya, látva támogatottságának látványos zuhanását, menekültellenes uszításba kezdett. Embertelen és visszataszító a kormányzati szintre emelt gyűlöletbeszéd. A stílus, a retorika alapján egyértelműen egyenlőségjelet lehet tenni az európai szélsőjobboldal és a Fidesz közé. Minden józanul gondolkodni tudó és merő állampolgár számára egyértelmű, hogy ez egy cinikus hatalomtechnikai eszköz, amellyel ellensúlyozni próbálják a Jobbik erősödését. Ami igazán riasztó, hogy ezt az állami pénzből folytatott kampányt egy olyan országban folytatják, ahol korábban nem volt egyáltalán menekültellenes a közhangulat.

A Balpárt álláspontja szerint torz szemléletet tükröz Orbán azon álláspontja, hogy az ország déli határait le kell zárni a menekültek előtt. Láthattuk az elmúlt hónapokban, hogy rendészeti szigorítások ellenére is elindulnak a reménytelen helyzetben lévő emberek, akik a szigor miatt nagyobb valószínűséggel halnak meg menekülés közben. Láthattuk a megrázó képsorokat a Földközi-tengerbe fulladt sok száz emberről vagy azokról, akiket vonat gázolt el Macedóniában.

Magyarország 1989-ben már mutatott példát azzal,  hogy nem tartóztatott fel menekülteket, akik nyugatra kívántak távozni az országból. A helyzet akkor annyiból könnyebb volt, hogy az egykori Szovjetunió illetékesei nem avatkoztak közbe, míg ma az Európai Unió illetékesei kényszerítenek minket egy embertelen gyakorlat alkalmazására. Álláspontunk szerint a menekültek feltartóztatása nem Magyarország feladata, így nem akadályozhatjuk meg szabad továbbutazásukat és nem kényszeríthetjük börtönviszonyok közé a nyugatra igyekvő embertársainkat. Ma sem viselkedhetünk másként, mint 1989-ben, ma is a nyugati határ megnyitására van szükség. Még akkor is, ha ennek hatására esetleg brüsszeli szankciók jönnek és nem jut elég fejlesztésinek hazudott uniós pénz Orbán Viktor haverjaihoz.

Kalmár Szilárd, Balpárt

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük