Nem az embereket, a sört mentik a németek Afganisztánból

A német sajtó jelentése szerint a német hadsereg 29 euróraklapra közel 65 000 doboz sört és pálinkát, valamint 340 üveg bort és pezsgőt pakolt a hazatérés előtt, s előbb ezeket mentette ki Afganisztánból, csak után az embereket. Ráadásul a szállítmánnyal csupán hét ember utazott, miközben lett volna hely sokaknak a gépen. Emiatt rengetegen kritizálták a német kormányt.

Az alkohol elszállítására volt kapacitás, de az afgánok számára nem – olvasható a Bildben. A lap szerint az eset arra is rámutat, hogy a német kormány milyen prioritásokat adott azoknak az embereknek Afganisztánban, akik közül néhányan évekig dolgoztak ott Németországért, miközben az életüket és testi épségüket kockáztatták. „A német kormány számára kevesebbet érnek, mint a sörösdobozok” – olvasható a kritikában.

A Bundeswehr szerint a megmaradt készleteket már nem lehetett elfogyasztani, mivel Ansgar Meyer parancsnok a kivonulás utolsó szakaszában a fenyegetettségi helyzet miatt általános alkoholtilalmat rendelt el a német katonák számára. Jogi és vallási okokból az sem jöhet szóba, hogy az alkoholt eladják vagy a helyi hadseregnek adják.

Forrás: Blikk.hu

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •