Nem enyhül az opioidkrízis Amerikában

Az Egyesült Államokban régóta okoznak súlyos problémát a kábítószerek. Bár 2018-ban némiképp csökkent a túladagolások száma, 2019-ben ismét emelkedés volt tapasztalható ezen a téren. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) friss jelentése alapján tavaly rekordszámú túladagolást dokumentáltak. Félő, hogy a koronavírus-járvány, illetve az ahhoz köthető problémák (például a bezártság és munkanélküliség) miatt idén még több hasonló esetet rögzítenek majd.

Az Amerikai Egészségügyi Szövetség (AMA) július 8-i jelentésében aggodalmát fejezte ki a COVID-19 hatására növekvő opioid-túladagolások miatt. Egyelőre nem tudni, hogy a pandémia hosszú távon miként hat majd a droghasználatra, ha azonban az eddigi trend kitart, 2020-ban minden korábbinál több túladagolás okozta halálesetet rögzíthetnek.

A CDC 2015 óta vezeti vonatkozó statisztikáit. 2015 és 2017 között lassan emelkedett a túladagoláshoz köthető halálesetek száma, 2018-ban viszont némi csökkenés volt tapasztalható.

A 2019-es adatok ismét növekvő trendet mutatnak, és rekordmagasnak számítanak. 2018 és 2019 decembere között hivatalosan 70 980 ember halt meg az Egyesült Államokban túladagolás miatt, de a szakértők szerint sok esetet nem jelentettek, így a szám a 71 999-at is elérheti.

A halálesetek többségét a szintetikus opioidok, például a fentanil okozzák, melyet sokan a heroin unokatestvéreként emlegetnek – a szer már a művészvilágot is elérte, a legendás R&B előadó, Prince, illetve az újhullámos rapper Lil Peep és Mac Miller halálának hátterében is a fentanil állt. Bár a fő problémát a szintetikus opioidok jelentik, a heroinhoz, a kokainhoz, a metamfetaminhoz és a félszintetikus opioidokhoz köthető elhalálozások száma is nőtt.

Forrás

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •