NEM és NEM!

novdec

„Demokrata és hazafi Orbán Viktor is, demokrata és hazafi Mesterházy Attila is”

Bajnai Gordon miniszterelnök, 2010. február 22.

Bajnai Gordon nem a szocialista kormány utóvédje volt kormányfőként, hanem a fideszes országvezetés előőrse. A fenti mondat jól mutatja, hogy a volt miniszterelnök mennyire nem volt és nincs tisztában a politikai realitásokkal. Bajnai Gordon egyetlen előnye, hogy árnyékként működött. Gyurcsány ötletbörzét idéző politikai ámokfutásához képest kifejezetten üdítőnek tűnt közéleti szereplése, de ez minden. Nem mondott jó beszédeket, mert pocsék szónok, felolvasni is csak nehezen tud, ezt láthattuk a Milla tüntetésén és ami nagy baj, hogy amit tett nyomokban sem volt baloldali. Csökkenteni akarta az önkormányzatok támogatását, az egekbe akarta tornászni a nyugdíjkorhatárt, felfüggesztette a lakástámogatásokat, befagyasztotta a családi pótlékot, a közalkalmazottaktól elvette a havi fizetésekbe beépített tizenharmadik havi juttatást, illetve megszűntette a tizenharmadik havi nyugdíjat.

Azt se feledjük, hogy ő emelte húszról huszonöt százalékra az áfát és fizetéshez képest hatvan százalékban maximalizálta a táppénzt. Azt se kell elfeledni, hogy kormányzása alatt százezer fővel nőtt a munkanélküliek száma. Sok-sok olyan tényt soroltam fel, amely jelentősen hozzájárult az MSZP 2010-es hatalmas vereségéhez, olyan lépések, amelyeket nem Orbán Viktornak kellett megtennie. Ő csak beülhetett a kormányfői székbe és nyugodtan „elmúltnyócévezhetett”, láthatóan Bajnainak köszönhetően.

Sokan azt mondják, hogy azzal sincs baj, ha az ország leggyalázatosabb alakjaival parolázik a volt miniszterelnök. Szerintem pedig igenis szégyen. Szégyen, hogy kedélyesen el tud konferenciázgatni azzal a Lázár Jánossal, aki szerint aki szegény, „az annyit is ér” és az is szégyen, hogy képes beülni a magyar-török meccs VIP páholyába olyan emberekkel együtt, mint a bukott köztársasági elnök, az általa két éve demokratának nevezett, de zsarnokként kormányzó Orbán Viktor vagy a milliók életét megnyomorító Csányi Sándor bankvezér. A legnagyobb szégyen azonban az, hogy Bajnai Gordon a leghülyébb módon próbál magyarázatot adni a közös meccsnézésre. Azt akarja elhitetni velünk, hogy észre sem vette, hogy kik vannak mögötte. Mi lesz, ha 2014-ben esetleg nyerni fog? Akkor is ilyen ártatlan naivitással fog a képünkbe hazudni?

Természetesen az is szégyen, ahogy előbukkant. Ez nem más, mint egy liberális puccs. Ő lényegében senkivel sem egyeztetett, egyszerűen összeállt két fantomszervezettel és mindenkitől igazodást vár el. Ez a lépés mérhetetlenül antidemokratikus. Ha Bajnai egy demokrata volna, akkor egy hosszú egyeztetési folyamat eredményeképpen lehetett volna az ellenzék közös jelöltje Orbánnal szemben. Igen, egyeztetnie kellett volna a parlamenti pártokkal, a civil ellenzékiekkel, a szakszervezetekkel, sőt a parlamenten kívüli demokratikus politikai erőkkel is. Mindenkit meg kellett volna hallgatnia, mindenkivel el kellett volna fogadtatnia magát. Illő alázattal kellett volna azon közéleti szerveződések és képviselőik irányába fordulni, akik ma Orbán demokratikus ellenzékét jelentik.

Bajnai nem így járt el. Október 23-án puccsszerűen az élre állt és elvárja mások támogatását. A Demokratikus Koalíció, azaz Gyurcsány már lihegve jelezte is támogatását. Az MSZP és az LMP azonban még kivár. Nem mondják, de nyilvánvaló módon őket is felháborítja ez az eljárás. Miként az is egyértelmű, hogy egyik párt sem tudja elfogadni azt a neoliberális, értsd népnyúzó politikai alternatívát, amelyet Bajnai képviselni kíván 2014-től, feltéve, ha megnyeri a választásokat.

Azt gondolom, hogy Bajnai egy cseppet sem nyerte meg az országot. Ő a polgári, a baloldaliságot zsigerből elutasító politikai és gazdasági elit aduásza. Áll mögötte egy néhány tízezres, de nagyon aktív fanatikus tömeg, akik féktelen dühvel támadnak azokra, akik kritizálni merik az általuk megváltónak felkent Bajnait.

Ebben a helyzetben mi, akik a valóban baloldali alternatívát képviseljük sokadjára is abban a helyzetben találjuk magunkat, hogy a „kisebbik rossz” oldalára kellene álljunk. Jól tesszük-e, ha így teszünk? Nem! Mert csak egyetlen esélyünk van. Ma még a többség hajlandó a demokratákra szavazni a szélsőjobb helyett. Azonban több esély nincs! Ha még egyszer alkalmatlan embert választunk, akkor szavazatunkkal nem mást hozunk közelebb, mint a szélsőjobboldal rémuralmát. Egyszer már megválasztattunk az emberekkel egy beszédhibás és alkalmatlan embert. Egyszer már megválasztattunk az emberekkel egy hiperaktív országvezetésre alkalmatlan embert. Újra egy ilyen típusú hibát akarunk elkövetni? Ugye nem!

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük