Nem fogjátok elhinni, ki kérdőjelezte meg a kapitalizmust

bika

A világ egyik legismertebb pénzügyi intézete a vállalatok magas profitrátája miatt a kapitalizmus jövőjéért aggódik.

 Lehet, hogy meg kell kérdőjelezni a kapitalizmus alapjait? – talán meglepő, de ezt a kérdést az egyik legismertebb és legnagyobb bankcsoport, a Goldman Sachs szakértői teszik fel legfrissebb elemzésükben. A Bloomberg által is összefoglalt tanulmány szerint ugyanis kénytelenek vagyunk újra átgondolni a kapitalizmus működését, és megvizsgálni, hogy tényleg olyan hatékony-e, mint azt sok éven át gondoltuk róla.

A Goldman Sachs elemzői, élükön Sumana Manoharral, a bank indiai származású alelnökével, főként azon vannak meglepődve, hogy a cégek profitrátái már 2011 óta tartósan igen magas szinten vannak. Normál esetben ugyanis az erősödő verseny, a túltermelés, a növekvő bérek lecsökkentik a profitrátát, ami a termelés visszaeséséhez, a kínálat csökkenéséhez és a munkabérek stagnálásához vezethet. A termelési költségek stagnálása pedig a profit újabb növekedését kellene előidézze, de az elmúlt években hiányzik ez a ciklikusság. 

A Bloomberg szerint a problémákat jól példázza, hogy a tőzsdei befektetők körében mostanában az egyik leghevesebb vitát az váltja ki, hogy a legnagyobb vállalatok nyereséghányadának szintje továbbra is az elmúlt két és fél évtizedben megszokott magas szinten marad-e. Ha a New York-i tőzsdén kereskedhető 500 legnagyobb vállalat részvényeinek alakulását követő S&P 500-as index nyereségmutatóját nézzük ugyanis, akkor kisebb kivételeket leszámítva, azt látjuk, hogy azok a histórikus adatokhoz képest már jóideje túlzottan magasak.

Bővebben: Transindex

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük