Nem láthatjuk, mi folyik a kórházakban

Sok ország médiájában komoly hangsúlyt kap az egészségügy COVID-19 elleni küzdelmeinek bemutatása – gondoljunk csak arra, hogy mennyi kép, videó és riport készült az első hullám idején az olasz orvosok, ápolók helytállásáról. Magyarországon azonban az illetékesek mindent megtesznek, hogy ne derüljön ki, mi is folyik a kórházakban.

Ki ne emlékezne: amikor megérkezett a koronavírus Európában, a közösségi oldalakat és a híradásokat is ellepték az észak-olaszországi kórházakban küzdő dolgozók képei, történetei.

Hónapokkal később ugyan már kicsit természetesnek vesszük, hogy az egészségügyi dolgozók háborúban állnak – már tapsolni sem állunk ki este 8-kor –, a legtöbb helyen nem okoz gondot, hogy egy-egy stáb, lap bemutassa a kórházak járvány alatti munkáját.

Egy-egy ilyen anyag nemcsak az egészségügyisek megbecsültségét növelheti, hanem a járvány jelentőségét elbagatelizálókat is meggyőzheti, hogy a COVID-19 igenis veszélyes – közvetett módon így a védekezést is segítheti. Még Romániában is készült olyan videó, amely egy kórház mindennapjait mutatja be a járvány alatt, és amelyben a dolgozók arccal, névvel is megszólalhattak.

Magyarországon ugyanakkor elvétve dolgozhatnak a lapok, stábok a frontvonalban harcolókkal, az érintettek pedig csak a legritkább esetben mernek nyilvánosan kiállni, illetve beszámolni az egészségügy állapotáról.

Az embernek az az érzése, hogy igyekeznek fentről takargatni, ami a kórházakban folyik – a koronavírussal kapcsolatos hiányos, nehezen követhető adatközlés is éppen ezt sugallja. Persze nem az egészségügyi dolgozók munkájával, inkább a körülményekkel, főként a munkaerőhiánnyal lehetnek gondok.

Az elmúlt hónapokban az egészségügyi forrásoktól is rengeteg panasz érkezett a járványhelyzet miatt, sok dolgozó fizikailag és mentálisan is kimerült, többen meg is betegednek, december közepéig pedig már 34 dolgozó vesztette életét a COVID-19 miatt.

Magyarországon szinte csak és kizárólag propagandaanyagok készültek a kórházakban, ezek jelentős része Orbán Viktor egy-egy látogatását mutatja be heroikus szemszögből. Úgy tűnik, a Fidesz is tisztában van vele, hogy szégyenletes helyzetben hagyta az egészségügyet, és most mindent megtesznek, hogy az emberek ne szembesüljenek az elkeserítő állapotokkal.

kép forrása: unsplash

  •  
  •  
  •  
  •