Nem támogatja a vakcinaszabadalmak feloldását Németország

A berlini kormány álláspontja szerint a termelési kapacitások szűkössége és a szigorú minőségi elvárások miatt nem lehet feloldani a koronavírus elleni vakcinák gyártásának szabadalmait. Erre hivatkozva elutasítanak minden ilyen jellegű felvetést, amit eredetileg India és Dél-Afrika kezdeményezett tavaly ősszel, mára pedig már az Egyesült Államok is támogatja azt.

A kezdeményezők szerint a szabadalmak már a puszta létükkel is súlyosan korlátozzák a vakcinák fejlesztésén dolgozó többi gyógyszercéget, ami a világ jelentős részén vakcinahiányhoz vezetett. Mindeközben nem csak a szabadalmak feloldását követelik egyre hangosabban világszerte, de a technológiai transzferek és know-how megosztását is.

Franciaország és Olaszország is támogatja a szabadalmak feloldását, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig azt mondta, az Unió készen áll tárgyalni róla. Igaz, korábban világossá tette, hogy személyesen nem rajong az ötletért.

A gyógyszercégek azzal érvelnek, a szabadalmak feloldása biztonsági és minőségi kockázatokkal is járna a vakcinagyártásban.

Közben a Reuters által idézett szakértők azt mondják, hónapokba telhet, mire sikerül egyezségre jutni a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO).

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •