Nem tetszett a rendszer

nemtetszikarendszer pipa

Rendkívül nagy tömeg, lelkesedés, jó szervezés és közepesen jó beszédek jellemezték a tegnapi (2011.10.23) demonstrációt az Erzsébet híd árnyékában. A legalább ötvenezres tömeg alapvetően a rendszer polgári ellenzékéből állt, de a zászlók alapján jelentős számban képviseltette magát a Szolidaritás Mozgalom is. Mit lehet és kell ezen kívül még elmondani? Talán annyit, hogy a szónokok azt mondták, amit mindannyian gondolunk ki jobban, ki rosszabbul.

Az október 1-én berobbant Hallgatói Hálózatos Polgár Dóra már nem léphetett fel, mert menet közben Gyurcsányhoz igazolt, az őt helyettesítő Papp Réka Kinga nem hozta az október 1-én Dórától látott színvonalat. Az egyik legemlékezetesebb, egy fiatal cigány értrelmiségi lány volt (talán Jónás Mariannának hívták? – szerk –), aki ugyan forradalmi nem volt, de jól és szimpatikusan foglalta össze, hogy neki miért nem tetszik a rendszer. Bár többen is ostorozták a kormányzat szociális terrorját, de valahogy nála volt mindez igazán hiteles.

nemtetszik01

Nagyjából ennyit lehet leírni az eseményről. A 4K részéről Istvánffy vetette fel a szerveződés szükségszerűségét, de az egyértelmű, hogy ezzel a látrszatra homogén, valójában nagyon is heterogén közeggel nem fog menni. A jelenlévők többsége láthatóan apolitikus, ez a mentalitás azonban semmiféle politikai formációnak nem jön jól, mert ha tetszik, ha nem, a rendszert csak politikusok dönthetik – (bár kétségtelenül szükségük van ehhez a nép, a választók akaratára és támogatására is. -szerk-) Lehet, hogy egy suszter fogja elzavarni Orbánt, de ha ő elindul a hatalomba, akkor máris politikussá lesz. Akik valódi változást akarnak, azoknak szerveződni kell és jövőképet sem ártana vázolni. Mindaddig, amíg az ellenzék pusztán valaki és valami tagadására épül és nem valaki és valami melletti kiállásra, addig nem lesz hiteles a kritikája. Miként az sem lehet hiteles, ha a jobb és baloldal népnyúzó politikáját bárki folytatni akarja majd egy esetleges váltás után.

nemtetszik02
A tömeg az Astoriáig ért, ez bizonyosan 50.000 fő feletti létszám
MTI Fotó, Készítette: Koszticsák Szilárd
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük