Nem volt pénze villanyra, tűzben lelte halálát a fiával együtt

tuz

Szinte porrá égett egy szegényes viskó Debrecenben, amelyben egy házaspár és tizenhárom éves fiuk élt. Házukban már hosszú ideje nem volt villany, mert nem tudtak fizetni. Esténként gyertyát gyújtottak és csendben várták, hogy megtörténjen a csoda, amelyet Orbán Viktor és Kósa Lajos évek óta ígérget a szegényeknek. Nekik talán tényleg elég lett volna a negyvenhétezer is, de a szebb jövő e világon nekik már nem adatik meg.

Tegnap este is ágyba bújtak. Valamiért meggyújtottak egy gyertyát. Talán éreztek valamit, talán azért, hogy a sápadt fénynél utoljára egymás szemébe nézzenek, de az is lehet, hogy az apró lángocska volt az egyetlen meleg pontja a lakásnak a hideg téli éjszakán. Aztán elaludtak. A gyertya fénye, a falon táncoló árnyak gyilkos álomba ringatták a családot. Későn ébredtek, valószínűleg azért is, mert álmukban jól esett nekik a régen érzett meleg. Amikor magukhoz tértek, már késő volt. Az anya még ki tudott jutni a lakásból, a fiát megmenteni próbáló apa már nem. Amikor látta, hogy reménytelen a helyzetük, testével próbálta megvédeni gyerekét. Először ő pusztulhatott el rémes körülmények között, de nem mozdult, mert azt érezte, hogy áldozatvállalása talán nem lesz hiábavaló. A sok koplalás miatt szikár vékony test nem segített. Amikor a tűzoltók beléptek a házba megrendülten álltak meg az élettelen, egymásba fonódott összeégett holttestek előtt.

Az anyát súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba. Mindenét elvesztette. Otthonát, férjét, gyermekét. Nincs hová mennie, nincs kihez mennie. Neki nem fog gyűjteni senki, a bulvársajtó két napig foglalkozik még az üggyel és pár nap alatt feledésbe merül az egész. Szegények voltak, ennyit is értek a lázári logika szerint. A Jobbikosok majd még azt is megjegyzik, hogy cigányok voltak, nem kár értük.

Szerintünk viszont értelmetlenül halt meg két magyar ember. Természetes joga kellene legyen mindenkinek az éjjel-nappal világos és meleg otthon? 2012-ben senkinek se kellene gyertyával világítania. 2012-ben senkinek sem kellene saját otthonában megfagynia. Mégis lassan félszázan vannak azok, akik szegénységük miatt pusztultak el az idei télen.

Hogy jutottunk el idáig?

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük