Német tőkések magánkommandója a belga munkások ellen

commando

 

Február 26-án vasárnap délután kéttucat emberből álló – gumibottal, baseball-ütőkkel, könnygázsprayvel felszerelt – német magánkommandó érkezett a sprimonti (Liège mellett) Meister üzemébe. Az üzemi vezetés küldte, hogy a belga lányvállalatnál készített autóalkatrészeket kamionra pakoltassa és elszállíttassa.
A szakszervezetek úgy döntöttek, megakadályozzák a manővert. A magánkommandósok erőszakot alkalmazva kiszorították a munkásokat, 2 kamiont és 2 furgont megraktak. Az üzem kijáratát azonban mintegy 50 munkás blokkolta megakadályozva távozásukat.

Időközben a rendőrség is megérkezett, majd a társadalmi ombusman, aki rendkívüli vállalati tanács összeülését javasolta, a helyi polgármester, aki megtiltotta a járművek mozgását.
Néhány napja rendkívül feszült a helyzet a német vezetés és a személyzet között a mintegy 80 dolgozót foglalkoztató Meister Beneluxnál, amióta kiderült, hogy a cég delokalizációt tervez (a Cseh Köztársaságba). Szerdán a sprimonti dolgozók elfogták a vezetést és elzárták.
Az RSG nevű aacheni kommandó hétfőn hajnali 1h30 felé rendőri kísérettel hagyhatta el az üzemet, de semmilyen terméket nem vihettek magukkal.
A nyugalom helyreállt, de a harag és keserűség nem csillapodik. Jean-Luc Noirfalise, a FGTB szakszervezet felelőse: ’’Hogy egy magánkommandót fizessenek meg azért, hogy a dolgozókat és a szakszervezeteket bojkottálják, a 30-as évek óta nem láttunk! (…) Ez a diktatúra kezdete. Azt gondolom, egy jogállamnak, ha az akar lennni, nagyon gyorsan reagálnia kell. Mi az FGTB-nél mindenesetre ezt tesszük.’’
Az ügyben a szakszervezetek és 3 munkás külön is feljelentést tett.

Szerkesztői megjegyzés: Tavaly, Kiskunfélegyházán is próbálkoztak hasonlóval a munkások, a Ganz-Röck cég ellenében, de sajnos sikertelenül. Ott igéretek kíséretében elszállították a visszatartott termékeket.

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük