Németországban mindenhol jó, de legjobb középen

Henning Kaiser/dpa
A Bundesmutti után jöhet a Bundeskerl. Anyuci után egy olyan fickó, aki mindenhol középen van.

A múlt hét végén Armin Laschet (CDU), Észak Rajna-Vesztfália miniszterelnöke került Angela Merkel pártelnöki székébe. Egy olyan ember, aki minden irányba megfelelő. Alapvetően konzervatív, ám kellően liberális vonalvezetéssel, ráadásul a szociális piacgazdaság lelkes híve. Ő a Ruhr-vidék szenesembere, azonban van jó szava a zöldek felé is.

Rajong a német ipar sikereiért, menekültbarát és a németek európai pénzügyi irányító szerepét természetesnek gondolja, amiért fizetni is hajlandó. Kínával, az oroszokkal és az amerikaikkal egyaránt szeretne megállapodni, szóval olyan nyugis pasi. Megjárta az Európai Parlamentet, és Németországban is sokféle választott pozíciót szerzett, azaz bizonyítottan tud választásokat nyerni.

Anyucival sohase szállt vitába, az égen-földön mindenben támogatta, sőt, elődje politikáinak egyenes folytatását ígéri, némi ráfejlesztéssel. Ennek fényében alighanem Orbánnal szemben is puhapöcsnek készül. Igazi mainstream, gyakorlatias európai.

Hogy szeptemberben a kancellári széket is megszerzi-e, az nagy kérdés. Látszólag nem töri össze magát ezért a melóért, viszont biztos ami biztos, maga mellett tartja a most pártalelnökké választott spanját, az egyébként szinte ‘müllercecisen’ népszerű, szövetségi egészségügyi minisztert, Jens Spahn-t. Ez utóbbi tényleg ügyesen menedzseli a vírusválságot, s ha úgy hozza a sors, akár belőle is válhat kancellár.

Velük szemben ordaskodik a bajor tartományi miniszterelnök, Markus Söder, aki az örök kistesó, a CSU embere Münchenben. Tippeljünk arra, hogy a Laschet-Spahn tandem simán lenyomja majd Södert, aki már most kezdhet dühös lenni.

Nyugaton a helyzet változatlan.

– bankski –

Fotó: Henning Kaiser/dpa

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •