Nemzetközi sztrájkhullám rázza meg az Amazon.com-ot

Sztrájkhullám rázza meg az Amazon.com-ot. Dolgozók ezrei fogtak sztrájkba az Amazon.com számos európai elosztóközpontjában. A vállalat rövid, ámde viharos múltjának szerves része a munkavállalókkal való igen rossz viszony és a borzalmas munkakörülmények, a sztrájkhullám azonban nagy lépés előre – a tekintélyes Socialisme.nu hollandiai marxista lap jelenti.

Az Amazon.com alapítója és egyben vezérigazgatója Jeff Bezos nemrégiben arról vált ismertté, hogy becsült vagyona elérte a 150 milliárd dollárt, így ő lett a világ (talán világtörténelem) leggazdagabb embere. Talán csak Jacob Fugger a reneszánsz korabéli bankár gazdagabb nála.

A sztrájk volt ahol három napig tartott, így a mostani sztrájkhullám talán az eddigi legnagyobb az Amazon-nál. Visszhangja akkora lett, hogy még az amerikai sajtó is foglalkozott vele, ámbár a mostani sztrájk nem volt az első. A munkahelyi ellenállásban Spanyolország, Németország és Lengyelország dolgozói fogtak össze. A sztrájksorozatot hagyományos szakszervezetek és új, igencsak harcias dolgozói érdekvédő szervezetek együttesen szervezték meg.

Németországban található az Amazon.com legnagyobb piaca. A sztrájkhullám hatására a dolgozók béremelést kaptak. A multicég a dolgozók munkakörülményein is javított: egészségesebbé tette a kivilágítást és javított a munkahelyi légcserén. A súlyos fizikai és szellemi megterhelésre kárpótlásul immár ingyen gyümölcsöt kapnak a munkavállalók. Németországban 16 000 ember dolgozik az Amazon-nál, a sztrájkhullámban 2400 ember vett részt. A gigasztrájk szervezői azt tervezik, hogy folytatják a munkahelyi aktivizmust és az Amazon újonnan alapított telephelyein dolgozókat is beszervezik.

Lengyelországban 2014-ben alapított először telephelyeket az Amazon.com, a munkaadókat egyoldalúan pártoló jogi szabályozás miatt. Itt nagyon rosszak a munkakörülmények, a dolgozóknak sokat és sokáig kell állva dolgozniuk, illetve sokat kell fel-alá futkározniuk. Sok ismétlődő mozdulattal jár a munkájuk és nehéz tárgyakat kell sokat megmozgatni. Az Amazon éjjel-nappal dolgoztatni akarja a munkavállalóit az áruelosztó központban, az embereket gépként kezelik, mely a munkavállalók egészségi állapotát igencsak megviseli. Mindennek hatására sokan jelentenek beteget, melyre reakcióként a cég magánnyomozókat fogad, hogy betegszabadságon ellenőrizze a munkavállalókat, hogy valóban betegek-e. Az Amazon lengyelországi terjeszkedése azzal fenyegetett, hogy a németországi bérharc kudarcba fullad, ezért a cég németországi és lengyelországi munkavállalói vállvetve fogtak harcba az emberi munkakörülményekért. A lengyel dolgozók megalapították a radikális “Munkáskezdeményezés” nevű csoportot, hogy ellenálljanak. “A Munkáskezdeményezés a mi válaszunk volt a meglévő szakszervezetek passzivitására. Így tiltakozunk az ellen is, hogy kapcsolatokat ápolnak a dolgozókat sanyargató lengyel kormánnyal” – fejti ki Magda Malinowska a csoport egyik aktivistája. Azóta mozgalmukhoz rengetegen csatlakoztak az egészségügyből, a logisztikai szektorból az oktatásból. Az ellenállásból a kulturális szektor alkalmazottai sem maradtak ki. Magda Malinowska kijelentette, hogy bár a lengyel kormány fokozottan csorbítja a sztrájkjogot ők kitartanak és szeretnék elérni, hogy a cég teljesítse a munkahelyekre vonatkozó biztonsági és egészségügyi előírásokat.

A nemzetközi sztrájkhullám megszervezésében és koordinálásában komoly szerepet játszott a Globális Szakszervezeti Szövetség (UNI), de a dolgozók önszerveződő – és határokon átívelő – együttműködése és kapcsolattartása is kulcsfontosságú volt. Olaszországban és Spanyolországban is sikerült a dolgozóknak emberibb bánásmódot és jobb béreket kicsikarni, sajnos azonban az akció pár elbocsátással is járt. Leginkább a spanyolországi akció volt a sikeres, melyben a dolgozók 98%-a vett részt és az Amazon legforgalmasabb időszakára időzítették. Emberek vagyunk – áll a mondat a tiltakozók tábláin -, nem robotok. A munkásmozgalom képviselői közölték, hogy az Amazon nemzetközi terjeszkedéssel próbálja a dolgozói kiállást letörni, ezért nekik is csak nemzetközi összefogással lehet esélyük a tartós sikerre. Az Amazon dolgozói immár az Egyesült Királyságban is aktív ellenállásba kezdtek, mert – kapcsolódó kutatások szerint – immár tízből majdnem kilencüknek van valamilyen fájdalmas hátsérülése.

Az Egyesült Királyságbeli rugalmas munkaidőben végzett – és rosszul fizető – állásokról írt könyvet James Bloodworth oknyomozó újságíró is. Megfordult többek között az Amazon elosztóközpontjában is, ahol kelet-európai bevándorlókkal lakott és dolgozott együtt. Tapasztalatai szerint a bevándorlóknak megalázó és egészségtelen körülmények között kell dolgoznia mintegy tíz és fél órát naponta. Nehéz tárgyakat kell emelgetniük, kilómétereket kell jönniük és menniük. A dolgozók rendes munkaszerződést sem kapnak.

(fordítás-részlet)

Kommentár:

Nyílt titok, hogy itt Magyarországon szinte semmilyen értelmes ügyért nem fognak össze az emberek, ezért bármilyen dolgozói aktivizmus keserűségbe fulladhat. Csak a migránsokkal és a gyűlöletkeltéssel lehet a társadalom jelentős részét aktivizmusra bírni, reméljük ez rövid időn belül változni fog. Közben szerkesztőségünk tudomására jutott, hogy a spanyol szakszervezeti tagokat, akik az Amazon embertelen bánásmódja ellen felléptek, tettükért vegzálta a “rendőrség”. További érdekesség holland elvtársaink cikkében, hogy a lengyel kormány a mi kormányunkhoz hasonlóan nyirbálja meg a munkavállalók jogait, hogy rabszolgatársadalmat építsen. Nagyon fontos ezért hangsúlyozni a nemzetközi ellenállás fontosságát.

Munkások Újsága

Szerkesztette és fordította:

Bujdosó Gyula

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük