„Nesze semmi fogd meg jól”! Avagy a rezsicsökkentés hátulütői!

MSZP Országos Munkás és Érdekképviseleti Tagozata

Az MSZP Munkás és Érdekképviseleti tagozata minden olyan intézkedés mellett kiáll, ami az emberek terheit csökkentik, és olyan intézkedéseket követel, amelyek károkat sem okoznak a dolgozóknak!

A rezsicsökkentést a szegény rétegek döntő része alig érzékeli, csak a tehetős nagy fogyasztók. Ráadásul a jelenlegi Fidesz-es elképzelés munkahelyek elvesztését is okoz.

Így már megint nem azoknak segít a kormány, akik leginkább rászorulnak vagy a létminimum alatt élnek, hanem azoknak, akik tehetősek és a jövedelmük alapján az energia árát amúgy is ki tudják fizetni.

Soha nem azokkal foglakozik a kormány, akik mélyen a létminimum alatt vannak, hanem azokkal, akik tehetősek és a jövedelmük alapján az energia árát, árkedvezmény nélkül is ki tudják fizetni.

A szegény rétegek ezt az árcsökkentést számottevően nem érzékelik.

Nincs ma Magyarországon olyan régió, ahol a szegénység, a nincstelenség nincs jelen

Ma az országban olyan családok ezrei is élnek, akik már a villamos- és a gázszolgáltatást sem képesek megfizetni, mert nincs annyi jövedelmük, hogy ezt megtehessék. Nem azért, mert nem akarják, hanem azért, mert nincs miből.

Választás elé kerültek.

Kifizessék-e a villany és a gázszámlát, vagy az éhes gyerekeknek vásárolnak élelmiszert abból a kevéske pénzből, amit segélyként, vagy a közmunkából kapnak?

Számukra a szilárd tüzelőanyagok megvásárlása is nehézségekbe ütközik. Nekik a 10%-os rezsicsökkentés nem jelent semmit. A fára, a szénre ez a rendelkezés nem terjed ki. Ezeket a fűtőanyagokat, a rászorultak csak, piaci áron tudják beszerezni, vagy mondjuk ki nyíltan, illegális úton. Ezt a Munkástagozat természetesen elítéli, de a tény az a tény. (Az illegális fakitermelést, ami haszonszerzéssel jár, azt üldözni kell, bűnüldöző szervek segítségével. Az erdőket meg kell védenünk.)

A kormány számára ezek a családok csak, mint “kellemetlen probléma” léteznek, mint emberi közösségek már nem számítanak.

Ezt jól példázza Bogár László Károli Gáspár Református Egyetem tanárának nyilatkozata, amelyet Heti Válasznak adott január közepén.

A kormányfő nyilván azt is tudja, hogy a magyar társadalomnak legalább harmada végképp elveszett, már semmiféle eszközzel nem lehet visszahozni őket a végső nyomorúságból. Nincs meg az elemi szintű tudásuk sem, ami a leghalványabb esélyt adná a felemelkedéshez. És ezen azzal sem lehetne változtatni, ha az állam talicskával tolná a pénzt a felzárkóztató programokba – mondja Bogár László. Ez a társadalom azon rétege, akik mögött már nem áll megtartó emberi közösség; a gyermekek úgy cseperednek fel, hogy fogalmuk nincsen arról, hogyan kell beilleszkedni egy működő társadalomba; hiányoznak az elemi szintű viselkedési normáik, vagyis – teszi hozzá Bogár – társadalmi szinten gyakorlatilag leírhatjuk őket. Nem akarnak dolgozni, de a munkaerő piac sem kér belőlük, vagyis marad az élősdi lét, mert élni kell” – állítja a közgazdász.

Ez is jól példázza a kormányzatnak és a jobboldalnak az elmaradott térségekhez és a létminimum alatt élő emberekhez való hozzáállását „felzárkóztatási politikáját.”

Ezt egy valamire adó közösség és az MSZP nem hagyhatja. Az ilyen felfogás gyalázatos és nem kívánatos.

A kormánynak igenis mindent kell tennie, hogy ezeket az embereket felemelje és munkába segítse. Nem lehet a szegénysorban élőket potya utasnak tekinti, ami káros a társadalomnak.

Ha a kormány igazából csökkenteni akarná a rezsiköltségeket, akkor a rárakodó áfát kellene csökkentenie. Ennek érezhető hatása lenne a családok számára.

A jobboldal jobban tenné, ha a szegénység ellen harcolna és nem azokkal a cégekkel, akik munkát és megélhetést biztosítnak több ezer ember számára.

A rezsicsökkentés árát az áram és a gázszolgáltató cégek nem tudják önerőből kigazdálkodni. Ezt csak bérköltségek csökkentésével, az aktuális beruházások elhalasztásával és a dolgozók elbocsájtásával tudják ezt csak megtenni. Ezek az intézkedési sorozatok teszik lehetővé a 10%-os rezsicsökkentést.

Ennek súlyos következménye, hogy emberek százai veszítik el az állásaikat. A másik, hogy a beruházások elmaradásával nőnek az üzemeltetési költségek, ami szintén veszteség. A karbantartási és beruházási összegek elvonásával az üzemzavarok számának a növekedését vonhatja maga után.

A beruházások elmaradásával a szolgáltatók megnehezíthetik a gazdaság növekedését.

A megkötött alvállalkozói szerződések visszafogásával, vállalkozások mehetnek tönkre, ami majd újabb munkahelyek elvesztését eredményezi. Az MSZP Munkás és Érdekképviseleti Tagozatának számára elfogadhatatlan, hogy téves és közgazdaságilag megalapozatlan döntések miatt, emberek százai kerüljenek az utcára.

Erre láttunk már példát, amikor, bankadót a FDESZ-KDNP Kormánya bevezette. A bankok nemcsak, hogy áthárították a lakosságra a bevételek kiesését, hanem bankfiókokat is bezártak. Ez munkahelyek elvesztésébe került.

A kormány fejezze be a nyugatellenes politikáját. a szánalmas pávatáncnak titulált vergődését, a kétarcúságot. Az önpusztító duhaj magyarkodás, valamint az ország további elszegényítése, a gazdagok és a szegények közti különbség fokozása helyett folytasson kiszámítható, megbízható az ország gazdasági és társadalmi felemelkedését hozó politikát.

A Nyugat-Európai beruházások elmaradása új munkalehetőségek megteremtésének az elmaradását jelentették az országnak. Nincs ma Magyarországon olyan régió, ahol a szegénység, a nincstelenség nincs jelen. De legfőbbképpen Észak Magyarország a Tiszántúl, a Dél és Közép-Magyarország vidékein élők szenvednek a magas élelmiszer árak okozta megélhetési gondokkal.

Ezért a Munkástagozat egyetért és támogatásáról biztosítja az MSZP azon kezdeményezését, hogy az alap élelmiszerek áfáját csökkentse a FIDESZ által vezetett kormány!

Ez az igazi tehercsökkentés! Ezt mindenki megérzi.

Az MSZP Országos Munkás és Érdekképviseleti Tagozata a “parasztvakító” 10%-os rezsicsökkentés helyett olyan kormányintézkedéseket vár, amelyek ténylegesen segítenek a családokon.

Ne a szavazatok számának növekedését akarja biztosítania magának a FIDESZ.

Tegyen végre valamit azokért, akik dolgozni akarnak a családjukért, a hazájukért.

A parlamentnek el kell fogadnia az MSZP Elnökségének javaslatát. Ezzel tenne jót a kormány az országnak, meg azzal, ha mihamarabb eltűnne a süllyesztőben.

 

2013. március 20. Szabadkai János

MSZP Országos Munkás és Érdekképviseleti Tagozata elnöke

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük