Nesze semmi fogd meg jól, Orbán tovább folytatja a haszontalan látványintézkedések sorát

Facebook-oldalán jelentette be Orbán Viktor, hogy milyen új gazdaságvédelmi intézkedésekre lehet számítani.

Gyorsértékelés

  • a családok és vállalkozások hitelfizetési moratóriumát változatlan formában, július 1-ig meghosszabbítják,

Ez nem segítség sem a családoknak, sem a vállalkozásoknak, hiszen aki nem tudta fizetni a hitelét eddig, az ezután sem fogja tudni fizetni.

  • a kormány elengedi és átvállalja a decemberi és januári bérköltségek kétharmadát az ideiglenesen bezárásra kényszerült vállalkozásoktól (vendéglátóhelyek, szálloda, idegenforgalom, magántulajdonú buszos vállalkozások),

Ha nincs bevétele a szállodának, akkor a bérköltség egyharmadát sem tudja fizetni az alkalmazottaknak. Márpedig a pandémia ezeknél a vállalkozásoknál azt jelenti, hogy nincs bevételük. A NAV minden vállalkozást naprakészen lát, ha segíteni akarna a bajba jutott cégeknek, akkor már tavasszal is megtehette volna, de nem teszi.

  • felére csökkentik a kis- és középvállalkozások és egyéni vállalkozók iparűzési adóját (a 25 ezer fő alatti települések támogatást kapnak a kormánytól, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik át),

Az iparűzési adó az önkormányzatok bevétele, az önkormányzatok többek között a közszolgáltatásokat fizetik ebből az adónemből. Mivel a vállalkozások a bevételük után fizetik ezt az adónemet, a pandémia miatt jelentősen csökken az intézkedésektől függetlenül a bevételük, tehát az önkormányzatok már csökkenő bevétellel számoltak, most ebbe is belenyúl a kormány. A zárójeles résznél lepleződik le a kormány, ugyanis ha valóban akarna a vállalkozásoknak segíteni, akkor nekik segítene közvetlenül, nem az önkormányzatok csuklóztatásával hozna intézkedéseket.

  • a gyereket nevelő és gyereket váró családokat hatmillió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik (ebből 3 millió forint vissza nem térítendő, amit a felújítás végén lehet felvenni)

Újabb eladósodásba hajtja a családokat a kormány, és gazdaságilag azért fontos látszatintézkedés ez, mert a GDP-t próbálja meg a kormány ezzel megpörgetni, hiszen a GDP növekedéséhez számlák szükségesek a felújításokat pedig csak számlával lehet igazolni.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •