Nincs jobboldal és baloldal?

kalmar

Sokat halljuk azt az érvet ostoba vitákban, hogy nincs jobb és baloldal, ideje túllépni az ilyen jellegű megosztottságon. Valóban igaz ez az állítás? Fogadjuk el, hogy meghaladottá váltak a politikai, gazdasági, társadalmi viszonyokra eddig használt fogalmi rendszereink? A válasz természetesen jó hangosan kimondott: NEM!

A fenti érv ugyanis alapvetően egy jobboldali állítás, mely a meglévő viszonyok elfogadására ösztönöz. Lemondásra arról, hogy változtassuk meg mindazt, ami látványosan nem működik körülöttünk. A jobboldaliság a helyben maradásról szól, a baloldal a haladásról. A jobboldal elfogadja, hogy a gazdag az gazdag és azt is, hogy a szegény az szegény. A baloldal ezzel szemben törekszik arra, hogy a társadalom javai igazságosan legyenek elosztva. A jobboldal számára természetes, hogy valaki nyomorba születik és emiatt ott is kell leélnie az életét, a baloldal ugyanakkor a nyomor felszámolását tűzi ki céljául és kiutat kínál, jellemzően a munka világán keresztül a rossz élethelyzetekből.

Ha tehát azt mondjuk, hogy nincs jobboldal és baloldal, akkor magunkévá teszünk egy jobboldali közhelyet és egyúttal lemondunk arról a szándékunkról, hogy megváltoztassuk a világot szűkebb és tágabb környezetünkben.

Persze felmerül a kérdés, hogy mi van azokkal, akik baloldalinak mondják magukat, mégis ilyen kijelentéseket tesznek? Ők egyszerűen nem baloldaliak. Aki a baloldal ellen agitálva akar baloldali lenni, az olyan jobboldali, aki identitászavarral küzd. Ilyen például a liberálisok többsége, akik bizonyos területeken ösztönzik a társadalmi haladást, más területeken viszont mániákusan ragaszkodnak a meglévő viszonyok változtathatatlanságához. Őket például felháborítja az, hogy valakinek az utcán kell élnie, de ha felmerül, hogy a vagyonos osztályoktól kell elvenni ahhoz, hogy a hajléktalanoknak otthona lehessen, akkor egyből hangos komcsizásba kezdenek, ezzel ismerve be, hogy valójában hol is állnak. Talán nem véletlen, hogy a legdurvább antiszociális programokat az elmúlt évtizedekben önmagukat baloldalinak mondó jobboldali liberálisok hajtották végre Magyarországon, hasonlóan a legtöbb európai országhoz. Ők voltak azok, akik számos szimbolikus tettel álltak ki a sokszínű társadalom mellett, de eközben brutálisan járultak hozzá az elszegényedéshez és a vagyoni egyenlőtlenségek, a nyomor növekedéséhez és ezzel csinálták az utat a szélsőségesen jobboldali Orbán számára a hatalomba.

Van jobboldal és van baloldal. Ma Magyarországon hatalmi pozícióban csak a jobboldal van és ellenzéke is jobboldali. Akkor lesz esély a változásra, ha a baloldal megtalálja önmagát és felnő feladatához.

Kalmár Szilárd
A BALpárt alelnöke

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük