Nincs munkaügy, nem kell munkaügyi bíróság

Megszűnnek a munkaügyi bíróságok, így a törvényszéki elnökök határozhatják meg, melyik bíró milyen ügyeket tárgyalhat. Emiatt semmi garancia nincs arra, hogy továbbra is a munka világa területén korábban nagy gyakorlatot szerzett bírók ítélkezhetnek majd a munkavállalók peres ügyeiben. Ezzel az érdekérvényesítés utolsó fontos bástyája is elesett – reagált a munkaügyi ítélkezés átalakításának hírére a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Az Orbán-kormány módszeresen törekszik a munkavállalók érdekérvényesítési lehetőségeinek korlátozására, amelyet már 2012-ben az új munka törvénykönyve elfogadásával is elkezdett, a múlt héten benyújtott salátatörvényben további – munkásokat hátrányosan érintő – változtatásokra készül.

Előfordulhat, hogy a munkaügyi pereket olyan bírók fogják tárgyalni, akik eddig egyáltalán nem foglalkoztak ilyen ügyekkel – mondta Kordás László. A mintegy 120 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint ez a változás az eddigieknél is jobban elbátortalanítja a munkavállalókat attól, hogy bírósági segítséggel rendezzék a vitás ügyeiket.

A munkavállalók félelme miatt már eddig is drámaian csökkent a munkaügyi perek száma, s úgy tűnik, ez a jövőben még inkább így lesz. A kormány ugyanis szétválasztja az eddig közös közigazgatási és munkaügyi bíróságot, s utóbbit a törvényszékhez delegálja, ahol büntető, polgári, valamint munkaügyi kollégiumok működnek. Arról, hogy melyik bíró kerül a munkaügyi kollégiumba, a törvényszék elnöke dönt.

A hazai munkaügyi viták peres úton való elrendezésének az is gátja, hogy az új polgári perrendtartás szerint jelentősen megnehezült az igényérvényesítés, ami kezdődik mindjárt a keresetlevél-nyomtatvány kitöltésével, amit földi halandó számára képtelen feladat.

A nyerhető kis perértékre való tekintettel viszont nem érdemes ügyvédet fogadni, arról nem is beszélve, hogy sokan ki sem tudnák fizetni.

Az ingyenes pártfogó ügyvéd igénylésének a folyamata viszont végtelenül bonyolult, a jogosultság megállapításához szükséges kereseti határ is irreálisan alacsony – sorolja a problémákat Kordás. Vagyis, mindezek miatt is tovább fog csökkenni a munkaügyi perek száma, hacsak az eljárási szabályokat nem módosítják – figyelmeztet az elnök. A MASZSZ jogi szakértői szerint erre azonban egyelőre semmi esély.

Az elmúlt években a jogrendszer több pontján is gátolták a munkavállalói jogok érvényesítését, ám a munkaügyi bíróság megszüntetésével egyértelmű a szándék: az embereknek ne legyen se kedvük, se bátorságuk bíróság elé vinni a munkahelyi vitákat. A MASZSZ végtelenül felháborítónak tartja az egyértelmű folyamatot, amely ellen minden lehetséges fórumon tiltakozik.

Forrás MSZSZ

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “Nincs munkaügy, nem kell munkaügyi bíróság”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük