Nincs pénz a kultúrában dolgozók béremelésére

Fekete Péter kultúráért felelős államtikár tegnap azzal fejezte be a kulturális közalkalmazottak megszüntetéséről szóló törvényjavaslat vitáját, hogy nincsen az adófizetőknek pénze, arra, hogy a kulturális szférában forrást bővítsenek, ezért sem tudják a közalkalmazotti bértáblát emelni.

Fekete Péter a parlamenti vitában elhangzottakra reagálva jelezte: a kulturális szférával másfél évvel ezelőtt kezdték el a tárgyalásokat, amelyek alapkérdése az volt, hogy a kultúrában dolgozók bérezését hogyan tudják rendezni. Újra elmondta, hogy aki nem végez rendes munkát, arra nem tartanak igényt a jövőben.

3.26-tól “az adófizetői forintok ezt nem teszik lehetővé” (forrásbővítést)

Erre született az az egyeztetés nélküli megoldás, – amit természetesen az összes érdekvédelmi és szakmai szervezet ellenez, – hogy egyszerűen megszüntetik a könyvtárosok, levéáltárosok, muzeológusok közalkalmazotti  jogviszonyát, és 6 százalékos béremeléssel jutalmazzák a maradókat.

Könnyű kiszámolni, ha 6 százalékkal kevesebben maradnak a kulturális szférában, akkor máris megvan a béremelés forrása. Azt se felejtsük el, hogy az Orbán-kormány 10 éve egyetlen fillérrel sem emelte a közalkalmazottak fizetését.

Mint Fekete a vitában elmondta: Magyarország jelenleg három kulturális rendszert tart fenn, egy állami rendszert, amire sok pénzt költ, emellett önkormányzati rendszert, és privát rendszert is, amivel kapcsolatban folyamatos támadásokat kap, ha nem támogatja eléggé. Ezért át kell gondolni milyen racionalizálásokkal lesz hatékonyabb a rendszer – tette hozzá.
Kijelentette, hogy szó sincs róla, hogy a kulturális szféra dolgozóival bárki is ki akarna babrálni, nem igaz, az a vitában elhangzott érv, miszerint a levéltári dolgozókból utcaseprőt akarnak csinálni.

Székely Sándor független országgyűlési képviselő a Facebookon kommentálta az eseményeket, mint írta:

20.000 közalkalmazottat megzsaroltak, vagy lemondanak jogaikról, vagy mehetnek.

Fekete Péter államtitkár a közalkalmazotti törvény vitájában

Pénzt kell adni a kulturális közalkalmazottaknak!Fekete Péter magyarázkodása szánalmas éjjel fél 12-kor is, arra hivatkozott, hogy azért nem lehet a közalkalmazotti bértáblát rendezni, mert nincs rá pénz. És hozzátette az aduászt, hogy az egész Európai Unióban a kormány a legtöbbet kultúrára. Hiába mutogatta plakáton is, attól még nem igaz.20.000 közalkalmazottat megzsaroltak, vagy lemondanak jogaikról, vagy mehetnek.Itt tartunk. Jó éjszakát.

Zveřejnil(a) Székely Sándor, a Szolidaritás országgyűlési képviselője dne Úterý 21. dubna 2020
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük