No Para Pedagógus

Mostanában nagy az esélye, hogy elkaphatja a pedagógus a második hullámmal érkező koronavírust hazánkban. Ha az első hullám nem volt elég…

Tele vannak a hírek azzal, hogy Kásler Miklós azt jelentette be: a koronavírusos és a karanténban lévő tanárok is 100%-os táppénzre jogosultak, ha bizonyítottan vált fertőzötté az iskolában. Ugyan nincs még jogi részletezés, ezért a tankerületek és az intézményvezetők jóindulatára hagyatkozhatnak a megbetegedett tanárok, hogy ha a munkahelyükön kapták el a vírust vagy a gyanúja felmerül, hogy fertőzött lehet.

Magyarul: Akkor jár a 100%-os táppénz, ha bizonyítod, hogy a suliban kaptad el a kovidot! Már az is vicces, hogy bizonyítanom kell, hol kaphattam el! Ha nem, akkor marad a 60%-os bérkifizetésed!

Addig is maradjon mindenki nyugodt! No para mert nem lehet bizonytalan és feszültséggel teli senki.

Például ne taníts éneket a gyerekeknek zárt térben, mert kockázatos a járványra nézve. Na, ezt magyarázd meg egy elsős kigyereknek, hogy ne énekeljen az ének óráján, de ne legyél feszült tanító néni, majd kitalálsz valamit heti két órában, hogy elnémuljanak.

Pedig bizony para van! A feszített ismétlő és felzárkóztató anyagokat záros határidő alatt kell teljesítenie a szakpedagógusnak a gyerekek felé lóugrásban, mert haladni kell az anyaggal. Bizony, a digitális oktatás nem cserélhető fel a személyes jelenléttel, ahogy kiszakadtak a gyerekeink március 16-ától iskolazárásig. Új tanév ugyan, de a tavalyi tanulási problémákkal jócskán megtűzdelve.

A bizonytalanság ott billeg a tanárokban, ahogy a szülőkben is mert számkivetettnek érezhetik magukat. Ki vannak tiltva az iskola területéről, mintha csak az ország valamennyi iskolája és óvodája karanténban lenne mindenki mástól zárva, aki nem ott dolgozik és tanul.

Amiről pedig senki nem beszél egyáltalán:

Egy iskolai vagy óvodai intézményben nem csak pedagógusok dolgoznak!

A szoros kapcsolat és ez által a megbetegedés is fennáll a technikai dolgozóknál is. A titkárságon dolgozók, takarítók, pedagógiai asszisztensek, portások, dadusok, konyhai dolgozók, ételszállítók, gondnokok. Őket ki védi és képviseli? Nekik milyen feltételeket kell teljesíteniük, hogy biztonságban legyenek? Maradnak a bizonytalan kérdések, marad a feszült munkába járás.

Addig is vigyázunk a gyermekre, vigyázunk egymásra!

Kállai Szilvia

  •  
  •  
  •  
  •