Nőnap? No, ez is a komcsik találmánya!

nonap

Manapság fideszes politikusok nem viszik túlzásba a nőnapi mozgalmárkodást. Miért? Mert ez egy ízig-vérig baloldali ünnep, jobboldalhoz minimális szinten sem köthető. Aki megünnepli, az lényegében emlékezik azokra a női munkásmozgalmi aktivistákra, akik sokszor életüket áldozták azért, hogy a nők és férfiak között ne lehessen különbséget tenni a közéletben, a munka világában.

Mit is ünneplünk konkrétan? 1857-ben ezen a napon vonultak először tömegesen utcára nők New York-ban. Egyenlő elbánást követeltek maguknak a munka világában. Az ünnepé emelés harcos aktivistája a német Clara Zetkin volt, aki nagy nyilvánosság előtt az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén tartott beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

A nőnapot a kezdeti időszakban országonként eltérő időpontban ünnepelték. Az első ilyen események Dániához, Ausztriához, Németországhoz és Svájchoz köthetőek. Ezekben az országokban 1911. március 19-én tették ezt meg először.

1917-ben március 8-án orosz nők az utcára vonultak és megmozdulásuktól egy cseppet sem függetlenül II. Miklós cár lemondott és ezt követően a hatalmas birodalom női polgárai, hamarosan elvtársnői is szavazati jogot kaptak.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A világháború után ez a nap elvesztette politikai jellegét, de a baloldali pártok és mozgalmak ezt követően is kiemelt szerepet szántak a Nők napjának. Ezen baloldali kötődés miatt láthatunk sok MSZP-s aktivistát az aluljárókban ezen a napon piros szegfűt osztva.

Egy darabig a Fidesz is ünnepelt, érdekes hagyományt teremtettek azzal, hogy locsolóautóval „megöntözték” a női nevet viselő utcákat, de jobbra sodródásuk miatt ezt a dolgot szépen elfelejtették és elfogadták azon keresztény-nemzeti álláspontot, hogy nőknek otthon a helyük és életük csúcspontja maximum a családi beteljesülés lehet uruk oldalán.

 

Partizán

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük