Nőtt Európa lemaradása Kínához és az Egyesült Államokhoz képest

VAROUFAKIS

Interjút készített a portfolio.hu hírportál Jánisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszterrel. Ebből közöl részletet a muon.hu, javasoljuk olvasóinknak a teljes anyag elolvasását ITT.

Mit gondol most az Európai Unióról, erősebb vagy gyengébb, mint mondjuk hat-hét éve, amikor pénzügyminiszter volt?

Sokkan gyengébb. Minden válság, amit megéltünk, gyengébbé tette, kezdve a pénzügyi válsággal, az adósságválság, a koronavírus-járvány, vagy a jelenlegi stagflációs válság. A fenti krízisekkel csak nőtt Európa lemaradása Kínához és az Egyesült Államokhoz képest.

Hogy látja az Európai Unió jövőjét? Elképzelhetőnek tartja, hogy előbb-utóbb felbomlik a közösség a belátható jövőben?

Nem, szerintem ennél is rosszabb a helyzet. Az EU nem fog felbomlani, mert rengeteg pénz érintett abban, hogy ne történjen meg, rengeteg az érdek, a politikai akarat az egyben tartás érdekében. Ami ennél is rosszabb, és már elkezdődött, az az integráció lassú csökkenése, az Európai Unió alapjainak felbomlása. Az épület megmarad, de az alapok lassan szétfoszlanak, megsérülnek. Már látjuk a különböző területeken a tagállamok erősebb térnyerését, nincs közös fiskális politika, energiapolitika, ami a mostani helyzetben képtelenség.

Nem sok különbség van az egykori Szovjetunióhoz képest, ahol a hatvanas évektől a gazdaság nehéz helyzetben volt, de a politikai akarat még harminc évig egyben tartotta. Európában is eltarthat még ez a folyamat évtizedekig, de a kontinens egyértelműen gyengül.

Forrás: Portfolio.hu

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •