Nyílt levél Dániel Péternek

danielred

Tisztelt Dániel Péter!

Demokraták és baloldaliak széles tömegei lelkesen fogadták szoborgyalázó akcióját. Én nem. Ön demokratának mondja magát, én marxista baloldaliként határozom meg magam. Elméletileg én vagyok a radikális, gyakorlatilag azonban az Ön akciói okoznak országos felhördülést. Vajon miért nem lelelkesítenek az akciói? Elsősorban azért, mert ha mi is azt tesszük, amit ők tesznek, akkor legitimáljuk a szörnyűséget, a vandalizmust. Miként mondhatunk nemet a jobboldali barbarizmusra, ha mi is garázdák vagyunk? Orbánnak minden vágya az, hogy két szélsőség között ő legyen az arany középút.

Ráadásul van még egy fontos dolog, amin el kell gondolkoznia. Ön azon emberek közé tartozik, akit szinte biztosan megfigyelés alatt tart a magyar titkosszolgálat. Komolyan azt gondolja, hogy nem tudnak minden lépéséről?  Komolyan azt hiszi, hogy nem tudták, hogy miért ült autóba és miért utazott Kerekibe?

Legyen nyugodt, tudták. És hagyták. Nem küldtek oda finoman megelőzve a provokációt egy rendőrjárőrt, hanem végigasszisztálták a festést.

Miért? Mert a jobboldalnak ez az akciója úgy kellett, mint egy falat kenyér. Szükségük volt egy provokációra, amelyre hivatkozhatnak a jobboldalon, amikor el kell magyarázzák saját embereinek, hogy miért is kell gyűlöljenek minket.  Önnek köszönhetően most azt gondolják a demokratákról és a baloldaliakról, hogy valamennyien festékes garázdák vagyunk. A szélsőjobb huligánokhoz hasonló huligánok.

A baj azonban nem csak ez, hanem az, hogy Ön egy torz mintát ad az utánunk jövő demokratáknak és baloldaliaknak. Aktívan hozzájárul ahhoz, hogy a mi odalunk önmagát kriminalizálja. Mi lesz akkor, ha fiatal barátaink úgy döntenek, hogy szobrot kell festeni, ledönteni vagy egyéb, talán még súlyosabb tettet kell végrehajtani? Mi lesz? Megmondom mi lesz! Az lesz, hogy esetükben az a szolgálat, amely magát hagyta piktorkodni, le fog csapni és a baloldal egészére kiterjedő boszorkányüldözésbe kezd majd. Ezt akarjuk? Tényleg ezt akarjuk?

Feltételezem Ön a diplomájáért keményen megdolgozott, tanult, művelt ember. Éppen ezért érthetetlen számomra, hogyan aljasulhatott le a fasiszták szintjére és miért nem gondolta végig, hogy tettével pont azokat hitelesíti, akiket annyira megvet és pont azokat bélyegezi meg, akik nevében cselekedett. A jobboldallal és a fasisztákkal komoly harcunk van, de azt nem az utcán vívjuk meg, hanem a fejekben. Korunk forradalma ugyanis nem a szavazófülkékben, hanem a blogszférában és a facebookon zajlik, fegyverünk a maró gúny és a humorérzék, amelyből, valljuk be őszintén, sem a jobboldalnak, sem Önnek nem sok jutott. Különben magától rájöhetett volna, hogy azt a csócsóbábúnak is rossz faragványt minek kellett még jobban elrondítani? Elég ronda volt az így is.

Az már csak hab a tortán, hogy mi baloldaliak soha nem voltunk a garázdaság, a lincselés pártján. Mi humanisták vagyunk. Az elállatiasodást, a tomboló erőszakot a szélsőjobb honosította meg a politikai palettán. Hozzájuk akarunk felzárkózni? Nem fog menni. Mindemellett persze szégyen, hogy a jobboldal erőlteti a Horthy-kultusz és ezzel szemben küzdeni kell. De ez a harc a fejekben dől el és nem festékkel.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük