Nyílt levél Hanti Vilmosnak

hantivili

A Magyar Egyesült Baloldal Egyesület levele Hanti Vilmosnak, a MEASZ-ÖD elnökének, a szervezet elnökségének, a MAL vezetőségének. A legteljesebb szolidaritásunkat fejezzük ki Hanti Vilmossal, akit helytállásáért a nyilas utcai csőcselék bántalmazott! Egyesületünk, amely a kapitalizmuskritikus baloldali emberek egyik szervezete, köszönetet mond a MEASZ-ÖD-nek és a MAL-nak, hogy az egyre nyíltabb fasiszta utcai randalírozások és megfélemlítés légkörében olyan bátor ellentüntetéseket hirdet, mint amilyen augusztus 29-én zajlott az Új Színháznál.

A hatályos magyar törvények – az ugyancsak hatályos és magasabb rendű joganyagot képviselő Párizsi Békeszerződés szövegével és szellemével ellentétesen – a szólásszabadságra hivatkozva, véleménynyilvánításként nem teszik büntethetővé a fasiszta, irredenta, megfélemlítő, kirekesztő, holokauszt tagadó beszédet. Közösség elleni izgatásnak csak akkor számít a törvények szerint a fasiszta beszéd, ha az közvetlenül tettlegességhez, atrocitásokhoz vezet. A fasiszta ideológia térnyerésének véres következményei azonban már mindennapivá váltak. Gondoljunk a cigányok lemészárlására, a félkatonai szervezetek korábbi és legutóbbi ceglédi cigányellenes megfélemlítő randalírozására, a zsidók elleni utcai atrocitásokra, most pedig Hanti Vilmos MEASZ-ÖD elnök megveretésére. A magyar kormányok, de különösen a jelenlegi kormányzat és rendőrsége ennek ellenére nem lép fel határozottan a fasiszta megfélemlítések és atrocitások ellen. Nem lép fel, mert hallgatólagosan az érdekeit szolgálja, és valójában nincs ideológiai szakadék a kormányzat és a szélsőjobboldali ellenzék között.

A MEBAL véleménye szerint a hatóságok, beleértve az ügyészségeket és gyakran a bíróságokat – a fennálló társadalmi viszonyok válsága következtében szükségszerűen erősödő szélsőjobboldali tendencia miatt – nem csupán a Párizsi Békeszerződés antifasiszta előírásait nem hajtja végre, hanem a magyar törvényeket sem. Ezért gyakoribbak a tettlegességek, ezért fenyeget „etnikai háború”, ezért félnek egyre jobban zsidó származású honfitársaink.

Jelen levelünknek szerves része a MEBAL Megálljt a szélsőjobboldalnak! c. 2012. augusztus 24-i nyilatkozata, amely itt olvasható:

A továbbiakban is támogatjuk az antifasiszta összefogást!

Budapest, 2012. augusztus 30.

A MEBAL Egyesület Egyeztető Tanácsa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük