Nyílt levél Kónya Péternek

konya

Tisztelt Kónya Péter!

A Szolidaritás Dorog az elsők között volt, amely bejelentette a mozgalomhoz való csatlakozását. Ott voltunk a Szolidaritást elindító partra szállásánál, az első országos megmozdulásnak számító félpályás útzárnál, jelen voltunk minden országos megmozduláson, részt vettünk az első, és egyben az utolsó országos értekezletén. Sajnos már a mozgalom megindításakor, a bejegyzési procedúra körüli zűrzavaroknál látszott, aztán az Árok kontra Kónya szakadáskor felszínre is került, hogy a mozgalom információs hálózata és döntési szintjei, enyhén szólva, nem kidolgozottak, és bebizonyosodott, hogy micsoda károkat tud okozni ez a mozgalomnak. Sajnos a mozgalom vezetői nem tanultak ebből a leckéből, pedig jöttek a figyelmeztető jelek, ki hangosabban, ki halkabban, sorra hagyták el a mozgalmat, az értékesebbnél, értékesebb emberek.

Sokan közülünk konkrétan és részletesen megindokolva felhívtuk ezekre a hiányosságokra a figyelmet, abban bízva, hogy a mozgalom, közös munkával és akarattal kinőheti a kezdeti gyermekbetegségeit. De, sajnos, nem ez történt!

A várakozással ellentétben sora születek a döntések úgy, hogy még az országos akciók megindításáról sem kérték ki a Szolidaritás vezetői, a mozgalom tagjainak, szimpatizánsainak a véleményét, pedig akkora már, kiépültek a helyi csoportok, kinevezésre, sokhelyütt meg, választásra kerültek a csoportok vezetői is. Így történt ez a sokat kritizált tovaris plakáttól kezdve, a dobozdobáló versenyen keresztül egészen az Együtt 2014 mozgalom megalakításáig. Ez utóbbi azonban olyan súlyú döntés volt, amit a Szolidaritás vezetői a mozgalom megkérdezése nélkül semmiképpen nem vállalhattak volna magára.

Ez a Szolidaritás olyan demokrácia deficitje, ami nem lehet véletlen, nem lehet megmagyarázni, különösen akkor, amikor a korábban elkövetet hibákra, hiányosságokra, többen kellő időben és helyen felhívtuk a vezetés figyelmét.
Azt gondolom, hogy itt és most már nem szükséges azokat a konkrét javaslatokat, észrevételeket megismételnem, amelyek alapján úgy döntöttem, hogy a Szolidaritás Mozgalom eltávolodott mindazon értékektől és gyakorlattól, amelyet én, amikor e mozgalomhoz csatlakoztam, fontosnak és megvalósíthatónak tartottam.

Szándékom és egyben kérésem, hogy eme nyílt levelet Ön és a döntésekben résztvevő vezetők tekintse, tekintsék figyelem felhívásnak arra, hogy a mozgalmat rosszirányba kormányozták, elfordultak azoktól, akik Önben, és Önökben megbíztak, talán még nem késő változtassanak ezen!

Részemről, ez a bizalom itt és most elfogyott, kérem, tekintsen e levelemre, mint a Szolidaritás Dorog vezetőjének a lemondó nyilatkozatára. Semmi gond, csak eggyel lettetek kevesebben.

Megint egyel!

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük