Nyíradonyi szocialisták: “Jézus volt az első szocialista”

Furcsa módon a Mandiner című újság, amely nem vádolható baloldalisággal, adott hírt arról, hogy Kelet-Magyarországon, egészen pontosan Nyíradonyban egy egész MSZP-s alapszervezet állt be az immáron nyíltan szocializmust követelő Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalomba. Kakas Lívia, a MUON utazó riportere a nyíradonyi alapszervezet vezetőjével, Tatár Csabával készített interjút, hogy megtudjuk az okokat.

Kakas Livia: Jónapot kívánok!

Tatár Csaba: Adjon az Isten!

K.L.: Nocsak. Maga most akkor szocializmusban, vagy inkább Jézusban hisz?

T.Cs.: A kettő egyáltalán nem zárja ki egymást. Sőt! Azt gondolom, hogy nagyon sok szempontból Jézus volt az első szocialista.

K.L.: Valóban, én is hallottam már ilyen megközelítéseket, de most maradjunk inkább a jelennél! Mit keresnek maguk az ISZOMM-ban (A párt közkeletű rövidítése – a Szerk.)? Az nem egy ilyen fővárosi kamu párt, ami azért jött létre, hogy meghekkelje az összefogást?

T.Cs.: Tudja, mi egyszerű kétkezi munkások vagyunk. Így mindig is szimpatizáltunk a Szolidaritás Mozgalommal, amely az Igen Szolidaritás egyik elődszervezete. Sokat dolgoztunk együtt Káposznyák Istvánnal, aki helyben szervezte a Szolit (szintén egy rövidítés – a Szerk.), segítettünk neki már a 2018-as kampányban is.

Aztán, amikor az MSZP úgy választotta meg Tóth Bertalant, hogy kiszorították azokat, akik nem őrá szavaztak volna, úgy gondoltuk, nekünk nincs maradásunk már ebben a pártban. Őszintén szólva az sem igazán tetszett, hogy a pártunk összeállt a minket amúgy életünkben fenyegető Jobbikkal.

K.L.: Magukat fenyegette a Jobbik? Nocsak.

T. Cs.: Nézze! A mi tagságunk itt keleten jórészt cigányokból és LMBTQ emberekből áll. Jómagam vállaltan meleg vagyok. Lehet, hogy Budapesten – mivel ott majd persze nem kell Jobbikosokra szavazni – a hatalomért szemet hunynak a buzizásért, zsidózásért, cigányozásért, de mi itt miközben mínusz négy fokban szedjük a tormát a földeken, minden nap érezzük a kirekesztettséget, a megalázottságot.

K.L.: Értem. És mit gondolnak, hogy az új pártjuk fogja önöket képviselni? Nem érzi azt, hogy egy régi nagy szervezetből, egy kicsi és jelentéktelen szervezetbe lépnek át?

T.Cs: Ugyan már! Az lehet, hogy kétkezi melósok vagyunk, de nem vagyunk hülyék. Politizálunk. Védjük az érdekeinket. Az Igen Szolidaritás egy fiatal, tökös baloldali párt, de máris van programja, országgyűlési képviselője és most már a közvéleménykutatók is látják őket.

Mivel mi bérből és fizetésből élünk, nyilván ezt egy baloldali párt keretében tudjuk megtenni. Tudatosan építjük sok más emberrel itt Kelet-Magyarországon az Igen Szolidaritás szervezetét. Szerintem május elsejére fel is fog állni a kelet-magyarországi szervezet.

A nyíradonyi Igen Szolidaritás

K.L.: Hű de optimista! Mintha csak Huszti Andreát, a párt elnökét, vagy Szanyi Tibort a párt miniszterelnök-jelöltjét hallanám.

T. Cs.: Ha azt gondolja, hogy csak mi hagytuk ott az MSZP-t, nagyon téved. Csupán a mi megyénkben sok százan vagyunk, akik az elmúlt években ilyen-olyan okokból kiszorultunk, vagy kicsekkoltunk abból a szervezetből. És most végre úgy tűnik, hogy megleltük az új politikai hazánkat.

K.L.: Tényleg azt gondolják, hogy van értelme szocializmusért küzdeni 2022-ben Nyíradonyban, vagy bárhol másutt az országban?

T.Cs.: Csak ennek van értelme! Mi itt gyakorlatilag rabszolgamunkát végzünk, miközben mások fehér gallérokban milliárdokat lopnak. Ez a szocializmusban nem fordulhatna elő, hiszen ott mindenki egyenlő. Ahogy az sem fordulhatna elő, hogy olyan iszonyatosan kemény kétkezi munkával, mint amit mi végzünk, olyan irdatlan szegénységben kéne élnünk, mint most.

Undorító és felháborító az a cinizmus, ami jelenleg hajtja a világot. Fények, habzsidőzsi és luxus ömlik mindenhonnan a reklámokból, miközben sokmillió ember itt Magyarországon is a belét kidolgozza azért, hogy legyen fűtése, meg a gyermekeinek rendes ruhája. Ezt hozta nekünk a kapitalizmus. Álszentség, kizsákmányolás, konzum idiotizmus.

Nézem néha az ATV műsorát, hallgatom a nagy megfejtőket a hat párttal kapcsolatban és egy szót sem szólnak arról, mi lesz a bérekkel? Csak annyit, hogy majd jobb lesz. Ezt ismerem, ezt mondja nekem is főnököm már harminc éve, hogy jobb lesz. Ebből elég volt! Nincs időnk várni. Mi olyan pártot támogatunk, aki megmondja mit akar. És igen, mi nettó 200.000 forintos minimálbért, nettó 100.000 forintos minimumjövedelmet, és 37.500 forintos családi pótlékot és ugyanennyi havi nyugdíjpótlékot követelünk. A többi kevésbé érdekel.

“Lehet új alkotmány, legyen sajtó szabadság, mindenki éljen azzal szexuális életet akivel akar, de leginkább mindenkinek legyen elég pénze!”

KL

  •  
  •  
  •  
  •