Nyugaton a helyzet változatlan

Úgy tűnik, egyes hazai orgánumoknak még nem sikerül eligazodni az európai hírekben, avagy csak egyszerűen olyasmit akarnak írni, ami jól hangzik, ám nem igaz. Például a 24.hu a https://24.hu/kulfold/2021/03/28/koronavirus-europai-unio-oltasi-igazolas-reszletek-junius-15/ cikkének címében értesíti minden olvasóját egy nem létező dologról. 

Ugyanis nem lesz uniós oltási igazolás, mint olyan. Lesz ugyan egy bárki által ingyenesen kiváltható, egységes szerkezetű ún. Digital Green Certificate (Digitális Zöld Igazolás), ami azt fogja tartalmazni, hogy az illetőt vagy beoltották, vagy van egy negatív tesztje, vagy már felépült a COVID-19 okozta betegségéből. 

Szóval, a három felsorolt tény bármelyike lesz benne, no meg az is, hogy a beoltottakat mivel oltották be. Amit aztán valaki vagy elfogad, vagy nem. És nem lesz kötelező, sem kiváltani, sem használni. Csak amolyan lélektani valami. Ami igazodik a keltett elvárásokhoz. 

Sokan sokáig azt hitték, hogy az oltás majd valami privilégiummal jár. Nos, az esetleges védettségen kívül semmivel, pontosabban azzal, ami eddig is volt, t.i. a határokon át való mozgásnak eddig is feltétele volt a negatív teszt. Ez utóbbi feltétel azonban még bárhol fennmaradhat egy darabig, hiszen az aktuális fertőzöttséget nem zárja ki sem az oltás, sem a valamikori teszt, sem pedig az egyszer már elmúlt betegség.

Összesen annyi történt, hogy ez Európai Bizottság nem kívánt szélmalomharcot folytatni a szabad mozgást követelők elég nagy táborával, hanem engedett, és létrehozta a virtuális zöld semmit, ami viszont egyeseket nagyon megnyugtat. Az újságok pedig össze-vissza füstölöghetnek rajta, kedvük szerint.

Hasonlóképpen, többen beszámoltak a budapesti főpolgármester nagy sikeréről, hogy t.i. az Európai Bizottság elnöke válaszolt neki. Egy teljesen buta felvetésre egy udvarias nagy semmit. Természetesen hosszasan kifejtve.

Például az index.hu https://index.hu/kulfold/2021/03/28/ursula-von-der-leyen-europai-bizottsag-karacsony-gergely-penz-tamogatas-magyarorszag-ujhelyi-istvan/ cikkében a magas rangú feljelentőknek kijáró részletes és udvarias kioktatásban részesítette Budapest főintézőjét. Leírta, hogy amit a főpolgármester szóvá tett, t.i. az EU pénzek kormányzati elosztásába bizony be kell vonni az érintetteket, mert hogy erre jogszabály kötelezi, Nos, eddig semmi új, ez eddig is így volt. Ursula von der Leyen “tudomásul vette” az aggályokat, azaz visszaigazolta a főpolgármesternek, hogy tényleg elolvasta a levelét. Hát, ez se valami földön túli esemény. Hozzátette, hogy a kormányoknak indokolniuk kell a döntéseiket. Nos, ez ugyancsak mindig is így volt. Amint az is, hogy az Európai Bizottság mérlegeli az indoklásokat. Nyomatékként megjegyzi, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal, szebb nevén az OLAF, az Európai Számvevőszék és az Európai Bizottság felülvizsgálati lehetőséggel élhet. Természetesen ebben sincs semmi új, vagy szokatlan, hiszen ez mind a napi rutin része.

Ha az adott lapok igazi hírt akartak volna faragni ebből a levelezésből, akkor azt úgy interpretálták volna, hogy az EB elnöke elhajtotta a főpolgármestert azzal, hogy ‘értjük, igen, minden feljelentést marha komolyan veszünk, de majd mi eldöntjük, hogy mit csinálunk, kiváltképp, hogy a normál ügyvezetésünk minden aggályt kiküszöböl, azaz ülj le, ne pampogj, neked itt nem osztottak kártyát’.

És tényleg. Az EU-nak a tagországok a tagjai, és nem azoknak egyes ilyen-olyan részei. Ettől még bárki bármit szóvá tehet, de minden rendeznivalót az Európai Bizottság és a tagországok kormányai intéznek. Mint eddig. Mert az EU így lett kitalálva.

bankski

  •  
  •  
  •  
  •