Nyugdíjreform miatt kezdődött sztrájk Franciaországban

Franciaországban határozatlan idejű sztrájk kezdődött csütörtökön a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen.

Az országot az előrejelzések szerint legalább egy napra teljesen lebénító megmozdulásán sokan szabadságot vesznek ki vagy otthonról dolgoznak majd a közlekedési fennakadások miatt, a kormány erőszakos megmozdulásokra is számít a tüntetéseken. A belügyminisztérium összesítése szerint csütörtökön országszerte 245 helyen várható tiltakozó felvonulás.

A nyugdíjreform jelképes és különösen érzékeny téma Franciaországban,  Emmanuel Macron államfő elképzelése szerint az új nyugdíjreform tervezete jövő év elején kerül a parlament elé, s 2025-ben egységesítené az eddig vállalatonként, illetve ágazatonként működő 42 féle nyugdíjrendszert, annak érdekében, hogy “minden befizetett euró után mindenkit ugyanolyan jogok illessenek meg”.

Az úgynevezett speciális nyugdíjrendszerekbe tartozók közül leginkább a vasutasok, a tanárok, az egészségügyi dolgozók, a rendőrök és az ügyvédek ellenállása a legerősebb, az ellenzéki pártok támogatásával.

A sztrájk az előrejelzések szerint a párizsi tömegközlekedésben okozhat leginkább fennakadásokat, ahol a 14 vonalból 11-en egyáltalán nem fognak közlekedni a szerelvények. Az állami vasúttársaság, az SNCF a szuperexpresszek (TGV) 90 százalékát, a regionális vonatok 80 százalékát törölte. Az Air France francia légitársaság nem indítja el a belföldi járatainak harmadát, az európai célpontokra a repülők 15 százaléka nem fog közlekedni. Az Easyjet 233, francia városokból induló belföldi és európai járatát törölte. Az oktatási minisztérium bejelentése szerint a tanárok 55 százaléka tart csütörtökön munkabeszüntetést, Párizsban 78 százalékos lesz a sztrájkrészvétel a közoktatásban.

A reformért felelős kormánybiztos, Jean-Paul Delevoye pedig folyamatosan találkozik a szakszervezetekkel és a munkáltatói szervezetekkel, mielőtt december közepén véglegesíti a tervezet szövegét, amelyet jövő év elején ismerhet meg a parlament és a közvélemény.

MTI
Fotoó: AP, 2019 szeptembere

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük